Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρότυπο ο «δήμος - επιχείρηση»

Οι βιοτέχνες της Αθήνας πληρώνουν μεγαλύτερα τέλη από τους συναδέλφους τους στην Κηφισιά ή τη Γλυφάδα
Οι βιοτέχνες της Αθήνας πληρώνουν μεγαλύτερα τέλη από τους συναδέλφους τους στην Κηφισιά ή τη Γλυφάδα
Στη λογική της μετατροπής του δήμου σε επιχείρηση, η διοίκηση του δήμου Αθηναίων παίρνει κατά κύριο λόγο μέτρα ανταποδοτικά και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στον προϋπολογισμό για το 2005, όσο και στη γενικότερη οικονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει, εκτινάσσοντας τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα ύψη, τα τελευταία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των προϋπολογισθέντων εσόδων του δήμου Αθηναίων, για το 2005, προέρχεται από φόρους, τέλη και δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, από τα 610,74 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο των εσόδων, μόλις το 27% (περίπου 165 εκατ. ευρώ) αυτών προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από τους φόρους και τα τέλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • 115,83 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα.
  • 38,8 εκατ. ευρώ, είναι έσοδα από τέλη και παροχή υπηρεσιών.
  • 25,3 εκατ. ευρώ, είναι από προσαυξήσεις σε πρόστιμα και παράβολα.
  • 15 εκατ. ευρώ, είναι από φόρους και εισφορές.

Επιπλέον, όμως, η διοίκηση δείχνει και ιδιαίτερη «ευρηματικότητα» στην προώθηση αυτής της πολιτικής. Ανακάλυψε, λοιπόν, ένα... Βασιλικό Διάταγμα του 1958, με το οποίο μπορεί να επιβάλλει τέλη στις εμποροπανηγύρεις, τα παζάρια και τις λαϊκές αγορές!

Αξίζει επίσης, να σημειώσουμε ότι μόνο για πρόστιμα για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπονται εισπράξεις ύψους 22 εκατ. ευρώ. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της «Συμπαράταξης», αναφορικά με την αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες φορείς χαρατσώματος των δημοτών. Η διοίκηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να παραβιάζεται ο ΚΟΚ και «να παρκάρει ο καθένας όπου θέλει». Ομως, δε λαμβάνει υπόψη ότι η παράνομη στάθμευση δε γίνεται επειδή ο οδηγός θέλει να χρεωθεί με μια κλήση, αλλά γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, σημαντικό είναι το στοιχείο ότι ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αστυνομίας αυξάνεται στα 2,672 εκατ. ευρώ το 2005 από 1,638 εκατ. που ήταν το 2004. Ετσι, την περίοδο που επενδυτικά κοινωνικά προγράμματα μειώνονται, αυξάνονται οι δαπάνες για τη δημοτική αστυνομία.

Μέχρι και το... κλάδεμα δέντρων είχε αναθέσει η διοίκηση σε ιδιώτες
Μέχρι και το... κλάδεμα δέντρων είχε αναθέσει η διοίκηση σε ιδιώτες
Την προηγούμενη χρονιά, το 2004, η διοίκηση του δήμου χρέωσε τους δημότες της Αθήνας, με ένα ακόμη δυσβάσταχτο δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ (61,3 δισ. δραχμές), στο όνομα της υλοποίησης της «νέας μεγάλης ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων. Και εδώ είναι αναγκαίο να υπενθυμιστεί ότι από το 1982 μέχρι σήμερα τα δάνεια του Δήμου ξεπερνούν τα 129 δισ. δραχμές. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το κράτος - οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - χρωστούν μόνο στο δήμο Αθηναίων 125 δισ. δραχμές, από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους. Η διοίκηση του δήμου Αθηναίων, όμως, αντί να διεκδικήσει τα χρωστούμενα από το κράτος, προτιμά να δανείζεται τα δικά της χρήματα με... «ευνοϊκούς όρους» - όπως η διοίκηση ισχυρίζεται - από τις Τράπεζες. Ετσι, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι τα τέλη στο δήμο αυξάνονται συνεχώς...


Υπέρογκα είναι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού της πρωτεύουσας

ICON

Υπέρογκα είναι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού της πρωτεύουσας

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ