Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος

Προκλητικές ήταν και οι αυξήσεις στα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αφού αυξήθηκαν κατά ...200% το σχολικό έτος 2003-2004
Προκλητικές ήταν και οι αυξήσεις στα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αφού αυξήθηκαν κατά ...200% το σχολικό έτος 2003-2004
Πολιτική αφαίμαξης των δημοτών, με τελικό στόχο τη μετατροπή του Δήμου Αθηναίων σε «επιχειρησιακή μονάδα», κάτι που επανειλημμένα έχει ομολογήσει η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη, είναι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, συνεχίζοντας, με αυτό τον τρόπο ό,τι άφησαν στη μέση οι προκάτοχοί της.

Τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, οι προϋπολογισμοί αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και τα «χαράτσια» για μια σειρά από κοινωνικές παροχές που οι δημότες θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν, σε συνδυασμό με το ελάχιστο έργο προς όφελος της πλειοψηφίας των δημοτών, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, στον οικονομικό τομέα.

Σήμερα, ο «Ρ», παρουσιάζει και κριτικάρει την οικονομική πολιτική της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας, όπως την ακολούθησε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά και τον τρόπο της συνέχισής της, το έτος 2005, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και ψήφισε η δημοτική αρχή. Η διοίκηση, ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές επιταγές, μεταθέτει το κόστος των όποιων έργων ή υπηρεσιών στους δημότες, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διπλά για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους προσφέρονται δωρεάν, μια και έχουν ήδη πληρώσει γι' αυτές, μέσω της κρατικής φορολογίας.

Η δήμαρχος δεν έχει διστάσει να ομολογήσει δημόσια, πως αν κάτι «λείπει» από τη σημερινή Αυτοδιοίκηση, για να φτάσει στα «ευρωπαϊκά πρότυπα», είναι «η δυνατότητα τοπικής φορολογίας», «η δυνατότητα λειτουργικής χρηματοδότησης των Δήμων από την τραπεζική αγορά» και η «δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων».

Δηλαδή, στόχος της δημάρχου - που τον διακηρύττει όπου σταθεί και όπου βρεθεί - είναι:

  • Η επιβολή νέων χαρατσιών
  • Ο ακόμη μεγαλύτερος δανεισμός των δήμων, για να ξεπεράσουν ή να μπαλώσουν τις τεράστιες «τρύπες» των προϋπολογισμών τους
  • Και η ιδιωτικοποίηση των έργων.

Και τα τρία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιδιώκει να τα εφαρμόσει και στο Δήμο της Αθήνας. Με μια κουβέντα: Ο - διακηρυγμένος - στόχος είναι η Αυτοδιοίκηση, και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων να μετατραπεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση, ανώνυμη εταιρία.

Απέναντι σε αυτή τη νέα επιδρομή στο, ήδη πενιχρό, λαϊκό εισόδημα, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έχει σταθεί απέναντι όχι μόνο στην ίδια τη λογική της διοίκησης, αλλά και στις ενέργειές της. Η «Συμπαράταξη», όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει ο επικεφαλής της Σπύρος Χαλβατζής, «μεροληπτώντας προς όφελος των εργαζομένων», έχει κριτικάρει αυτή την πολιτική τόσο μέσα από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και έξω από αυτά.


Ρεπορτάζ: Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ