Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
Ηταν από καλή στόφα

Εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής, έγινε την Κυριακή στο Χαϊδάρι

Ο αγώνας και η θυσία του δεν ξεχάστηκαν. Το όνομα του Νίκου Πλουμπίδη έχει συνδεθεί με τις μεγάλες θυσίες του λαού μας, με τους αγώνες της εργατικής τάξης, των κομμουνιστών αυτού του τόπου για ένα καλύτερο αύριο. Την Κυριακή το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, την ίδια ανηφόρα που είχε πάρει και ο Πλουμπίδης όταν τον πήγαιναν για την εκτέλεσή του εκείνο το πρωί του Αυγούστου στο Χαϊδάρι. Η εκδήλωση στον τόπο της εκτέλεσης οργανώθηκε για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ν. Πλουμπίδη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κ. Κλουβάτος.Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο του Χαϊδαρίου. Το μνημείο στήθηκε ακριβώς στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Πλουμπίδης στις 14.8.1954, από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος, στη δασική περιοχή του Χαϊδαριού.

"Εκείνος που πεθαίνει για τη λευτεριά, ποτές του δε βουλιάζει στη λησμονιά".Οι στίχοι του Γ. Ρίτσου που απαγγέλθηκαν από τον ηθοποιό Φοίβο Ιωαννίδη, εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο το "γιατί" της εκδήλωσης. Μικροί και μεγάλοι, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Πλουμπίδη, άνθρωποι που απλώς έχουν ακούσει για το μεγαλείο του, αλλά και άλλοι που το έζησαν, βρέθηκαν όλοι εκεί για να τιμήσουν εκείνον που πέθανε για τη λευτεριά. Με ένα λουλούδι στο χέρι, με μια λέξη στα "χείλη", με τη συγκίνηση να είναι "ζωγραφισμένη" στα πρόσωπά τους. Με τη λέξη "Αθάνατος" να βγαίνει απ' τα χείλη όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του.

"Εσπειρε" καλά

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φ. Τσέκερης στην ομιλία του τόνισε ότι "ο Νίκος Πλουμπίδης είναι ένας από τους χιλιάδες κομμουνιστές που έχουν πέσει θύματα της μισαλλοδοξίας. Της μισαλλοδοξίας που σκόπιμα είχε δημιουργηθεί μετά από τις επεμβάσεις στη χώρα μας των γνωστών ξένων δυνάμεων, κυρίως των Αγγλων και Αμερικάνων που μέχρι σήμερα, στιγμή δεν έχουν πάψει να ταλαιπωρούν και να βασανίζουν το λαό μας, να μας υπαγορεύουν την εσωτερική και την εξωτερική μας πολιτική και με τη βοήθεια των Τούρκων στρατοκρατών να μας παίζουνε σαν τη γάτα με το ποντίκι".

Αναφερόμενος στη ζωή και τους αγώνες του Ν. Πλουμπίδη, ο Φ. Τσέκερης τόνισε: "Ολη του η ζωή ήταν μια προσφορά. Χωρίς να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα, πρόσφερε τις πολλές και πολύτιμες γνώσεις του στους νέους ανθρώπους. Στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους εργαζόμενους στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πρόσφερε στο κόμμα του την αφοσίωσή του και την πίστη του. Πρόσφερε την υγεία του, αρνούμενος να νοσηλευτεί σε σανατόριο για να μη λείψει ούτε μια στιγμή από τον αγώνα. Εδωσε το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό, την ίδια του τη ζωή του κι έφυγε ικανοποιημένος, γιατί το πέρασμα του από τη ζωή έπιασε τόπο, όπως ο ξωμάχος που έσπειρε καλά το χωράφι του και είναι σίγουρος ότι θα έχει καλή σοδειά". Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι "στις δύσκολες μέρες που περνάει σήμερα ο λαός, που εν ονόματι της ΕΕ, του Μάαστριχτ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται - και ιδανικά και συνειδήσεις και ιδεολογίες - ο Πλουμπίδης αποτελεί πηγή έμπνευσης". Ολοι μας τώρα, συνέχισε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και ιδιαίτερα οι νέοι έχουμε ανάγκη από τέτοια φωτεινά παραδείγματα, όπως η ζωή και ο θάνατος του Ν. Πλουμπίδη.

Φόρος τιμής

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Κ. Σπηλιόπουλος, στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα τόνισε: "Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε με καθυστέρηση σχεδόν μισού αιώνα ένα χρέος τιμής και ιστορικής μνήμης. Είμαστε εδώ με σεβασμό και συγκίνηση για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πατριώτη, ένα αγνό ιδεολόγο, ένα συνεπή αγωνιστή του εργατικού και προοδευτικού κινήματος, τον Νίκο Πλουμπίδη. Η ζωή του Νίκου Πλουμπίδη ήταν ένας ατέλειωτος και επίμονος αγώνας για τα ιδανικά στα οποία με πάθος πίστευε και στα οποία έμεινε πιστός μέχρι το τέλος. Ο Νίκος Πλουμπίδης είχε τη στόφα του πραγματικού αγωνιστή. Ακατάβλητος και μαχητής μέχρι τέλους ενσάρκωσε ένα μοναδικό παράδειγμα παλικαριάς και συνέπειας σε αξίες και ιδανικά".

Ο εγγονός του Ν. Πλουμπίδη, που φέρει και το όνομα του παππού του, δήλωσε στο "Ρ" ότι αυτό που θα ήθελε να κρατήσει από τον Ν. Πλουμπίδη "είναι η απλότητά του και η πίστη στα ιδανικά μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του...".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,αντιπροσωπεία από το ΚΣ της ΚΝΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γ. Δομνάκης,πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Περιστερίου, Θ. Δημητρακόπουλος, αντιπροσωπεία της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου", παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, πλήθος αντιστασιακών οργανώσεων κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και με τους παραβρισκόμενους να ψέλνουν τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ