Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αυξημένη συμμετοχή χτες
  • Στη Φυσική διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Α' και Β' Δέσμης και στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι της Γ' Δέσμης
  • Υψηλότερου επιπέδου από πέρσι χαρακτηρίζει τα θέματα Φυσικής η Ενωση Ελλήνων Φυσικών

Ομαλά κύλησε και η χτεσινή, τρίτη μέρα των Γενικών Εξετάσεων με τους υποψήφιους της Α και Β Δέσμης, να διαγωνίζονται στο μάθημα της Φυσικής και της Γ Δέσμης στα Αρχαία Ελληνικά."Σαφώς υψηλότερου επιπέδου από τα αντίστοιχα περσινά", χαρακτήρισε τα θέματα η Ενωση Ελλήνων Φυσικών,η οποία σε ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι "ορισμένα απαιτούν κριτική σκέψη για την αντιμετώπισή τους". Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη διαφοροποίηση αυτή θετική, σε σχέση με τα περσινά θέματα, που ευνοούσαν την αποστήθιση, κάτι που - όπως τονίζει - φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τις ανισότητες που δημιουργούνται με την κατοχύρωση της βαθμολογίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την επίλυση και τον σχολιασμό των θεμάτων Φυσικής των Γενικών Εξετάσεων χαρακτήρισαν τα θέματα της Φυσικής ως σαφή προς τη διατύπωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα της θεωρίας (1β, 2Βα) δεν αναπτύσσονται όλα αυτούσια στο σχολικό εγχειρίδιο, αλλά απαιτούν και κριτική σκέψη. Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ασκήσεις θεωρούνται ότι ακολουθούν το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου, με κλιμακούμενο επίπεδο δυσκολίας ενώ θεωρούν ότι ο χρόνος που διατέθηκε για την επίλυση των θεμάτων ήταν σχετικά περιορισμένος.

Οσο για τα θέματα των Αρχαίων, οι μαθητές τα χαρακτήρισαν αναμενόμενα.

Η συμμετοχή των υποψηφίων κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι ιδιαίτερα στη Β Δέσμη. Συγκεκριμένα, πήρε μέρος στις εξετάσεις το 92.94% όσων είχαν δηλώσει, έναντι 90.96% πέρσι, στη Β Δέσμη 92.39% έναντι 89.96% πέρσι και στη Γ Δέσμη 92.89%, έναντι 90.71% πέρσι. Σήμερα, οι υποψήφιοι της 4ης Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα των Μαθηματικών ενώ αύριο οι υποψήφιοι της Α Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα των Μαθηματικών, της Β Δέσμης στη Βιολογία και της Γ Δέσμης στην Ιστορία.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα θέματα Φυσικής (και τις λύσεις στο 3ο και 4ο Ζήτημα όπως τις έδοσε η Ενωση Ελλήνων Φυσικών) και τα θέματα των Αρχαίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ