Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΚΚΕ τον τιμά και θα τον τιμά

Η ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ στην εκδήλωση

Μια ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν αυτή της ομιλίας του εκπροσώπου του Κόμματος, του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραθέτουμε την ομιλία:

"Πέρασαν σχεδόν 42 χρόνια από το πρωινό της 14ης Αυγούστου του '54, όταν εδώ σ' αυτόν το χώρο ο λαϊκός αγωνιστής, ο σύντροφος Νίκος Πλουμπίδης, ηγετικός στέλεχος του ΚΚΕ, έπεφτε νεκρός. Δολοφονημένος από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος των μισαλλόδοξων αντιδραστικών δυνάμεων που κυβερνούσαν και του καθεστώτος της αμερικανοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, που ήταν κυρίαρχα τότε στη χώρα μας.

Ο σύντροφός μας Νίκος Πλουμπίδης έδωσε μια μάχη για το Κόμμα του, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε βαθιά παρανομία. Για το Κόμμα του, που εκείνες τις τραγικές στιγμές μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στεκόταν απέναντί του με την πιο βαριά για έναν κομμουνιστή ηγέτη κατηγορία. Μια κατηγορία που χαρακτηρίστηκε μεγάλο, τραγικό λάθος. Ακριβώς εκείνες τις στιγμές αναδείχτηκε η μεγάλη φυσιογνωμία, η μεγάλη ηγετική προσωπικότητα ενός πραγματικού κομμουνιστή ηγέτη. Αντιμετώπισε με νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα τους στρατοδίκες και όταν αυτοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη μελανή και άδικη κατηγορία που του είχε αποδοθεί από το Κόμμα, ατάραχος και αταλάντευτος απαντούσε: "Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την ενότητα του Κόμματος και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του. Τιμή μου εγώ πάνω από όλα έχω την τιμή του Κόμματος. Ημουν πιστός στο Κόμμα τότε που με περιέλαβε με στοργή και με ανέβαζε στα ανώτατα αξιώματα, είμαι πιστός και τώρα που καλά ή κακά, δίκαια ή άδικα με κατηγορεί και με στιγματίζει. Θα παραμείνω για πάντα πιστός και θα πεθάνω κομμουνιστής"".

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε: "Το παράδειγμά του αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καταπατούνται οι ηθικές αξίες, που το "βόλεμα" και το ατομικό συμφέρον έχει γίνει κυρίαρχη αξία. Σήμερα, που τα πρότυπα που κατασκευάζουν και προωθούν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των πολυεθνικών, με την τεράστια δύναμη που διαθέτουν ελέγχοντας την πληροφόρηση και διαφθείροντας τις συνειδήσεις, το παράδειγμά του αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Νίκος Πλουμπίδης αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα ανθρώπου και αγωνιστή. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε το λαό του, την ειρήνη και την πατρίδα του. Ειδικά σήμερα, τα ιδανικά του και οι αγώνες του παίρνουν μια άλλη διάσταση, αφού σε ημερήσια διάταξη οι υψηλές αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός, γραφικότητα ή ακόμα και οπισθοδρόμηση".

"Οταν ανακοινώθηκε στον σύντροφο Πλουμπίδη η ποινή του θανάτου, επισήμανε ο Ορ. Κολοζώφ, αυτός δήλωσε: "Δε με τρομάζει ο θάνατος, χιλιάδες καινούριοι κομμουνιστές θα πάρουν τη θέση μου, μέχρι ο λαός μας να φτάσει στην πραγματοποίηση των πόθων, των ονείρων και των επιδιώξεών του". Το Κόμμα του, το ΚΚΕ, τον τιμά και θα τον τιμά πάντοτε. Θα τιμά αυτή τη μεγάλη μορφή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό".

Κλείνοντας ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: "Εμείς, συνεχιστές του έργου του, με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, στις σημερινές συνθήκες, είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τον ελληνικό λαό σε ένα μεγάλο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, που θα παλέψει για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό. Το σοσιαλισμό, που τόσο ονειρεύτηκε ο σύντροφος μας. Ο σύντροφος Νίκος άφησε μια ιερή παρακαταθήκη στα μέλη και τα στελέχη του Κόμματός μας και της νεολαίας του, να συνεχίσουμε την πάλη με όλες τις δυνάμεις για την τελική νίκη των υψηλών ιδανικών του μαρξισμού - λενινισμού και αυτό θα πράξουμε. Τιμή και δόξα στον άνθρωπο, στον πατριώτη, στον αγωνιστή. Τιμή και δόξα στον ηγέτη κομμουνιστή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ