Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
19Ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Πρόγραμμα... αδράνειας

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ" ψήφισαν "πρόγραμμα δράσης", που εξουδετερώνει τις όποιες διεκδικήσεις υποτάσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβερνητική πολιτική

Με την ψήφιση από την "πράσινη" πλειοψηφία ενός προγράμματος "δράσης" και ψηφίσματος που έτυχαν και της ουσιαστικής αποδοχής από τη ΔΑΚΕ και την ΑΣ (του "ΣΥΝ"), που όμως πρόκειται για πρόγραμμα απόδρασης από τα πραγματικά προβλήματα του ΟΤΕ και των εργαζομένων σ' αυτόν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου τακτικού Συνεδρίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Σ' ένα κείμενο που είναι διάσπαρτο από μισόλογα και "ήξεις - αφήξεις" για τις αιτίες των προβλημάτων στον Οργανισμό, αποτυπώνεται όχι μόνο η υποκρισία της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τις πραγματικές της "διαθέσεις", αλλά και η προσπάθειά της για άλλη μια χρονιά να εξουδετερώσει τις όποιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων και να υποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβερνητική πολιτική.

Για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, σε κείμενα συνεδρίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν υπάρχει η θέση για έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο... Ετσι, στο πρόγραμμα δράσης, ενώ διατυπώνεται η πρόταση για "συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ...", η απάλειψη της θέσης, δημόσιος κατά 100%, σαφώς υποδηλώνει ότι η σημερινή ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ δε θα ήταν αντίθετη στην παραχώρηση π.χ. του 49% στους ιδιώτες, ή και ακόμα αυτού του μάνατζμεντ... Επιπλέον, σε μια διατύπωση - μνημείο υποκρισίας και ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική, ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο 2257/94, για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού μέχρι και 25% χαρακτηρίζεται "ασπίδα προστασίας και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ...".

Με ασαφείς διατυπώσεις, όπως "η σύγχρονη τεχνολογία περιορίζει σημαντικά τις θέσεις εργασίας και ως εκ τούτου τις εισφορές και τα έσοδα του Ταμείου", επιχειρεί να ξεπεράσει το ερώτημα, ποιος ευθύνεται για την αύξηση της ανεργίας, ποιοι ωφελούνται τελικά από μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και ν' αποκρύψει το γεγονός ότι στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε αποδέχτηκε τη μείωση του προσωπικού στον Οργανισμό. Ενώ ο αγώνας για το 35ωρο παραπέμπεται για το μέλλον...

Τέλος, αν και "επιβεβαιώνει" τη θέση του προηγούμενου συνεδρίου να μη γίνουν θυγατρικές στις υφιστάμενες υπηρεσίες του ΟΤΕ, την ίδια στιγμή την υποσκάπτει, αφού αποδέχεται τη συνεργασία του Οργανισμού με ιδιώτες σε θυγατρικές που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των νέων υπηρεσιών, όπως είναι η κινητή τηλεφωνία, η καλωδιακή τηλεόραση, το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Εκεί δηλαδή που θα κριθεί το μέλλον του ΟΤΕ και το ποιος θα κατέχει το λεγόμενο "φιλέτο" της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Στον αντίποδα αυτών των θέσεων η ΕΣΚ - ΟΤΕ κατέθεσε ψήφισμα, που βέβαια απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, και με το οποίο όχι μόνο υπερασπίστηκε τον κατά 100% δημόσιο ΟΤΕ, αλλά και ζήτησε να παραμείνει ως στόχος πάλης η πλήρης κατάργηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η επαναφορά του στον απόλυτο έλεγχο και ιδιοκτησία του δημοσίου. Η ΕΣΚ - ΟΤΕ ζήτησε ν' απορριφθούν οι προτάσεις για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όπως αυτές διατυπώνονται και μέσα από την αλλαγή του ΓΚΠ - ΟΤΕ, και απαίτησε την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών από τον ίδιο τον ΟΤΕ με αξιοκρατική και πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ