Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Κ. Βιδάλη

Πενήντα χρόνια μετά, η ΕΣΗΕΑ, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και η Κοινότητα Μελίας τίμησαν, στον τόπο της δολοφονίας του, τον κομμουνιστή δημοσιογράφο του "Ρ"

Εγιναν την Κυριακή το πρωί, οι εκδηλώσεις τιμής που οργανώνουν κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας του αξέχαστου κομμουνιστή δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη", Κώστα Βιδάλη,η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και η Κοινότητα Μελίας. Οπως είναι γνωστό, το καλοκαίρι του 1946 οι παρακρατικοί Σούρληδες συνέλαβαν και δολοφόνησαν άγρια τον Κ. Βιδάλη στη Θεσσαλία, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να αποκαλύψει το όργιο βίας του παρακράτους κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία, οι εκδηλώσεις είχαν κάτι ξεχωριστό, συγκινητικό, που υπογραμμίστηκε, τόσο από την παρουσία και τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων - εκπροσωπήθηκαν από τους Δ. Γκλαβά πρόεδρο της Ενωσης, Ν. Καραντηνό, πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιστασιακών δημοσιογράφων, και την Σ. Αλεξίου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - και των κοινοτικών αρχών της Μελίας και τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, αλλά και το όλο σκηνικό των εκδηλώσεων που έγιναν. Ειδικότερα, την Κυριακή το πρωί στις 11, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Γκλαβάς,και ο Νίκος Καραντηνός,πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελία, Αλέκος Χονδρονάσιος,κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο - βράχο του Κώστα Βιδάλη. Κατόπιν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού έγινε εκδήλωση με τη συμμετοχή των κοινοτικών αρχών και της ενορίας και πάρα πολλών κατοίκων και της νεολαίας του χωριού. Στην ομιλία του ο Δ. Γκλαβάς εξέφρασε τη συγκίνησή του, αποτίοντας φόρο τιμής στον Κ. Βιδάλη. Ενώ τόνισε πως η κοινωνία της Μελίας αποτελεί παράδειγμα καλής κοινωνίας, χωρίς πάθη από τις καταβολές των ολέθριων χρόνων. Ιδιαίτερα, είπε, η νέα γενιά της Μελίας δείχνει ικανή να διαμορφώσει μια καλύτερη κοινωνία. Και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κατέληξε λέγοντας πως "δικός μας νεκρός έγινε δικός σας άνθρωπος".

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο περιεχόμενο και το σκοπό των επετειακών εκδηλώσεων για τον αγωνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, ο Νίκος Καραντηνός είπε ότι οι εκδηλώσεις αυτές τιμούν την αρετή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της θυσίας του Κ. Βιδάλη και υπογράμμισε "ότι και σήμερα η δημοσιογραφία έχει προστάγματα και καλέσματα και δεν είναι μόνον τα εκατομμύρια που πρέπει να κινούν το δημοσιογράφο"... Τέλος, ανακοίνωσε πως το ίδρυμα Βιδάλη θα επεκτείνει τις υποτροφίες που έχουν καθιερωθεί και δίνονται σε μαθητές της Κοινότητας Μελία, ώστε η βοήθεια να είναι ευρύτερη και να βοηθήσει στις σπουδές και στα όνειρα της νέας γενιάς της Μελίας.

Με τα βραβεία του ιδρύματος Βιδάλη - που περιλάμβαναν και 50.000 δραχμές το καθένα και τα οποία απένειμε η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ - βραβεύτηκαν οι μαθητές του χωριού: Ευαγγελία Γαρυφαλλοπούλου, Αποστόλης Μπασινός και Γεωργία Χολέβα, ενώ για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Κέντρου της κοινότητας παραδόθηκε στον πρόεδρό της επιταγή 150.000 δραχμών. Επίσης, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων δώρισε στο σχολείο του χωριού ένα στερεοφωνικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του σχολείου.

Την απονομή των βραβείων ακολούθησαν εκδηλώσεις με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια και με θεατρικά σκετς που παίχτηκαν από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και τη δασκάλα τους Μαρία Παπακαλούση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ