Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Μια ακόμη στημένη αντισοβιετική δίκη

Στις Βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) οι οργανώσεις που εκθειάζουν τον ναζισμό (φωτ. από Λετονία) αναγνωρίζονται ως ήρωες κατά της σοβιετικής εξουσίας
Στις Βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) οι οργανώσεις που εκθειάζουν τον ναζισμό (φωτ. από Λετονία) αναγνωρίζονται ως ήρωες κατά της σοβιετικής εξουσίας
Η εισαγγελία της περιοχής Καϊσιαντόρις της Λιθουανίας παρέπεμψε στο περιφερειακό δικαστήριο την υπόθεση ενός πρώην Σοβιετικού αξιωματικού που κατηγορείται για την εκτόπιση συνεργατών των ναζί κι άλλων αντισοβιετικών εγκληματιών στη Σιβηρία. Σύμφωνα με τη δήλωση της Γενικής Εισαγγελίας της Λιθουανίας που έγινε στις 30 Σεπτέμβρη, πρόκειται για την τρίτη παρόμοια υπόθεση για τα τελευταία χρόνια. Η διατύπωση της κατηγορίας είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Στην κατηγορία κατά του σοβιετικού αξιωματικού αναφέρεται πως συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός αποδείξεων που επιβεβαιώνουν ότι ο κατηγορούμενος συμμετείχε στις «κατασταλτικές υπηρεσίες της σοβιετικής εξουσίας» και το 1949 συμμετείχε στην εκτόπιση Λιθουανών στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την ενοχή του, υποστηρίζοντας πως είναι απαράδεκτη η ταύτιση των αρχών ασφαλείας της Σοβιετικής Ενωσης με τη Γκεστάπο, κάτι που επιχειρούν με το κατηγορητήριο οι αρχές της Λιθουανίας, μέσω της απαράδεκτης ταύτισης φασισμού-κομμουνισμού την οποία έχουν μάλιστα νομοθετικά κατοχυρώσει.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εισαγγελία της Λιθουανίας, από το 1990 κινήθηκαν 245 παρόμοιες αγωγές, 40 απ' αυτές έφτασαν στο δικαστήριο.

Να σημειωθεί πως στη Λιθουανία οι πρώην συνεργάτες των ναζί, συνέχιζαν να δρουν και μετά την ήττα του ναζισμού, δολοφονώντας από το 1945 έως το 1953 πάνω από 25.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής Λιθουανίας. Οι σημερινές αρχές της Λιθουανίας, που πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην ΕΕ, έχουν ανακηρύξει τους πρώην συνεργάτες των ναζί «αγωνιστές της ελευθερίας» και διώκουν με ειδικό νόμο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2009, όχι μόνο όσους δημόσια αρνούνται τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», αλλά και όσους δημόσια τοποθετούνται κατά των «μελών του κινήματος για την ελευθερία της Λιθουανίας - των στρατιωτών εθελοντών που στα 1944-1953 οργανωμένα και με τα όπλα αγωνίζονταν κατά της σοβιετικής κατοχής» (σ.σ. έτσι ονομάζουν εντελώς ανιστόρητα και απροκάλυπτα τη σοβιετική εξουσία, που στήριζε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού).

Την ίδια ώρα κι ενώ οι λιθουανικές αρχές καλύπτονται πίσω από το ιδεολόγημα του «ολοκληρωτισμού» (της ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού), όπως καταγγέλλουν εβραϊκές οργανώσεις της Λιθουανίας την περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων δεν ασκήθηκε ούτε μια ποινική δίωξη κατά των ντόπιων συνεργατών των ναζί, κι αυτό παρά το ότι στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στη Λιθουανία οι ναζί εξολόθρεψαν το 93-96% του εβραϊκού προπολεμικού πληθυσμού της χώρας και υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για διάφορους που φέρεται να συμμετείχαν σ' αυτό το έγκλημα.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά πως η ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού είναι ένα ιδεολογικό όπλο ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα, ενώ η σχετική νομοθεσία δήθεν «κατά των υποστηρικτών ολοκληρωτικών καθεστώτων» χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε βάρος των κομμουνιστών!


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ