Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή ανεφοδιασμού των κατοχικών

Από το χτύπημα στην ΑμερικανοΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν
Από το χτύπημα στην ΑμερικανοΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θεαματική διπλή επίθεση εναντίον αμερικανο - ΝΑΤΟικής αυτοκινητοπομπής, που μετέφερε μέσω του Πακιστάν εφόδια και καύσιμα στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν χτες φερόμενοι «μαχητές των Ταλιμπάν». Οι ένοπλοι πυρπόλησαν 27 φορτηγά και βυτιοφόρα στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν και ένα ακόμα στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ ότι απαγορεύει τη διέλευση δυνάμεων ανεφοδιασμού από την περιοχή Κίμπερ, για τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με αφορμή την αεροπορική επιδρομή εναντίον συνοριακού φυλακίου στο έδαφος της, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες. Το Πακιστάν αποτελεί τον ευκολότερο δρόμο ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η είδηση για το κλείσιμο του βασικού δρόμου να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι εμφανίστηκε πρόθυμος να ξεχάσει το γεγονός εάν οι ΗΠΑ καταβάλλουν αποζημίωση και ζητήσουν «συγνώμη».

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υποστήριξε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα, ότι σύντομα θα ανοίξει ξανά ο δρόμος ανεφοδιασμού σύντομα, υπογραμμίζοντας άλλωστε ότι δεν είναι γενική απαγόρευση διέλευσης, προσθέτοντας ότι μόνιμη και γενική απαγόρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για την περιοχή...

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, έντονα αντίθετοι στις αμερικανικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος εμφανίζονται οι κάτοικοι των περιοχών των φυλών, καταγγέλλοντας ότι τα μισά θύματα είναι άμαχοι, παρά τα σχέδια των αμερικανικών δυνάμεων για κλιμάκωση των επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που υποτίθεται ότι αποδίδει καρπούς όσον αφορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με αφορμή την «τρομοκρατία».

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατάσταση των πλημμυροπαθών παραμένει απελπιστική, παρά τις δηλώσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η ΕΕ, ότι θα διπλασιάσει τη βοήθεια, φτάνοντας στα 150 εκατομμύρια ευρώ, με απώτερο στόχο την αποφασιστικότερη παρουσία της στην περιοχή. Δήλωση έκανε και ο «φαντομάς» Οσάμα Μπιν Λάντεν, καλώντας τους μουσουλμάνους να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν, αναφέροντας ότι η κατάσταση «απαιτεί ταχεία και σοβαρή δράση από γενναιόδωρες ψυχές και θαρραλέους άνδρες που θα προσφέρουν βοήθεια στους αδελφούς τους μουσουλμάνους στο Πακιστάν».

Η διάρκεια δε του πολέμου, τόσο στο Πακιστάν, όσο και στο Αφγανιστάν, παρά τις δήθεν δηλώσεις περί αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναμένεται μεγάλη, όπως επιβεβαιώθηκε και από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «υπάρξει πρόωρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ