Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Λιτότητα διαρκείας για το λαό

Από παλιότερη κινητοποίηση των Ιρλανδών εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Από παλιότερη κινητοποίηση των Ιρλανδών εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το «έργο» επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά. Το κεφάλαιο και ειδικότερα ο τραπεζικός τομέας διασώζεται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Από 25 δισ. που υπολογιζόταν αρχικά, τελικά το ποσό που θα διαθέσει η ιρλανδική κυβέρνηση για τη διάσωση της Anglo Irish Bank μπορεί να φθάσει και στα 34,3 δισ. Τι σημαίνει αυτό; Το έλλειμμα της χώρας θα εκτιναχθεί στο 32% του ΑΕΠ και ίσως αυξηθεί καθώς τελικά το ποσό που θα διατεθεί προς την τράπεζα μπορεί να κριθεί ανεπαρκές και η κυβέρνηση να συνεχίσει να συμβάλλει. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι περικοπές καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω δαπάνες το επόμενο έτος, πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Δηλαδή οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος της διάσωσης του κεφαλαίου στο διηνεκές.

Η ιρλανδική κυβέρνηση επαναλάμβανε το στόχο της, ότι δηλαδή θα μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2014, ενώ ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ιρλανδική οικονομία θα ανακάμψει χάρη σε μια ανάπτυξη βασισμένη στις «εξαγωγές». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν δήλωνε ότι η Ιρλανδία δεν θα προσφύγει στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης» (αυτό που έχει υπερχρεώσει και την Ελλάδα), διότι διαθέτει αρκετή ρευστότητα. Προφανώς από τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία, ληστεύοντας τους εργαζόμενους.

Η Ιρλανδία, αλλά και οι εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου Eurogroup και του Ecofin. Τόσο ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοτ Τρισέ, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin απηύθυναν αυστηρές συστάσεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων και μέτρα περιορισμού του ελλείμματος. Τέλος, ο Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ως τις αρχές Οκτώβρη το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ιρλανδικής οικονομίας, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χρόνο. Δηλαδή λιτότητα διαρκείας για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ