Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Απέτυχε το πραξικόπημα

Μαζικές οι κινητοποιήσεις του λαού σε όλη τη χώρα και αποφασιστική η παρέμβαση του στρατού

Χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους ενάντια στους πραξικοπηματίες
Χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους ενάντια στους πραξικοπηματίες
ΚΙΤΟ.--

Εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης και της στήριξης του στρατού η απόπειρα πραξικοπήματος που βρισκόταν εν εξελίξει καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, από αστυνομικούς που είχαν στασιάσει, αποτράπηκε. Εντούτοις, το Εκουαδόρ παραμένει σε κατάσταση ανάγκης, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, μερικές ώρες μετά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο και ο λόγος είναι απλός: Ουδείς ακόμη μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς έγινε τις κρίσιμες ώρες της Πέμπτης, πόσοι και ποιοι είχαν άμεση ή έμμεση συμμετοχή, αλλά και τον εγκέφαλο του πραξικοπήματος, που πρόσχημα ήταν η περικοπή των προνομίων των αστυνομικών και στρατιωτικών στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για τις περικοπές του δημόσιου τομέα.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα έχει καταγγείλει τις «ύποπτες κινήσεις» και τις υπονομευτικές ενέργειες τόσο στο στρατό και κυρίως στην αστυνομία - με άμεση ανάμειξη και του πρώην προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες - αλλά και την ανάμειξη των ΗΠΑ. Ειδικά στην αστυνομία, όπου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν «εξάρτηση» από τις ΗΠΑ και τη CIA, αποκαλύψεις που επανέφερε εκ νέου χτες ο δημοσιογράφος Ζαν Γκι Αγιάρντ υπό το φως της απόπειρας πραξικοπήματος. Κινήσεις που είναι συνεχείς από την πρώτη στιγμή, καθώς ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, αστός πολιτικός, έχει κριθεί ενοχλητικός από τμήμα της εγχώριας ολιγαρχίας, αλλά και τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αστικοδημοκρατικών μέτρων και κυρίως της απομάκρυνσης της αμερικανικής βάσης της Μάντα, πέρσι.

Οσον αφορά στα γεγονότα, μετά τη γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο καθώς είχε τραυματιστεί από δακρυγόνα, ουσιαστικά ήταν υπό περιορισμό από δεκάδες αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει και αποκλείσει το νοσοκομείο, χιλιάδες κάτοικοι του Κίτο έσπευσαν προς το νοσοκομείο για να εκδηλώσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους. Οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις δεν έλειψαν και οι τραυματίες ήταν δεκάδες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο στρατός δεν έκανε καμία προσπάθεια να αναμειχθεί, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ερνέστο Γκονσάλες, είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή «πίστη στη νομιμότητα και τον πρόεδρο».

Τελικά, ο στρατός επενέβη, οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις στρατού και στασιαστών αστυνομικών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα νεκρό αστυνομικό - κατά τον Ερυθρό Σταυρό δύο - και τελικά η πολιορκία λύθηκε και ο πρόεδρος Κορέα, υπό την προστασία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, διέφυγε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, απ' όπου απευθύνθηκε σε χιλιάδες λαού που είχε συγκεντρωθεί εκεί.

Την ίδια ακριβώς ώρα στην Ουάσιγκτον εκτυλισσόταν η έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που κατέληξε σε καταδίκη της κατάλυσης της «συνταγματικής τάξης» (δε χαρακτήρισε ανοιχτά πραξικόπημα), αλλά και της έκτακτης Συνόδου της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) στο Μπουένος Αϊρες, όπου με ακόμη πιο σκληρό και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάστηκε το πραξικόπημα, ενώ σήμερα αναμένεται εκ νέου νέα Σύνοδος αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, με θέμα την εξέταση της κατάστασης που εκτυλίσσεται στο Εκουαδόρ. Επίσης σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ημικρατικό τηλεοπτικό κανάλι ECTV ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί με επικεφαλής τον δικηγόρο του Γκουτιέρες μπήκαν στις εγκαταστάσεις του και επιχείρησαν να διακόψουν τη μετάδοση, ωστόσο το κανάλι συνέχισε να εκπέμπει κανονικά.

Στο μεταξύ, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Φρέντι Μαρτίνες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κορέα, τονίζοντας ότι «πρόκειται καθαρά για μία συνωμοσία, συντονισμένη ώστε να κλείσει το αεροδρόμιο, τους πομπούς αναμετάδοσης και το τηλεοπτικό δίκτυο». Κατέληξε δε ότι οι υπεύθυνοι και εγκέφαλοι της απόπειρας θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Από την πλευρά του ο στρατηγός Ερνέστο Γκονζάλες κατηγόρησε ορισμένους απόστρατους στρατιωτικούς ότι σε συνεργασία με «πολιτικούς κύκλους» τους τελευταίους μήνες μοίραζαν φυλλάδια και έστελναν μηνύματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «εντός των στρατιωτικών μονάδων», με σκοπό να «παραπληροφορήσουν» για την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις ήταν καθολικές και άμεσες σε όλη την περιοχή. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κατήγγειλε το πραξικόπημα και «φωτογράφισε» και την εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτό. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, επίσης κατήγγειλε τα σχέδια ανατροπής του προέδρου Κορέα και την εμπλοκή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που προσπαθεί να ανακόψει τις διαδικασίες αλλαγών και συνεργασίας των λατινοαμερικανικών χωρών και ειδικότερα την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (συμμετέχουν οι Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα).

Το πραξικόπημα καταδίκασαν η Κολομβία και το Περού (σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ) και μάλιστα ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, εντελώς υποκριτικά εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας της «συνταγματικής νομιμότητας». Οι δύο αυτές χώρες επίσης έκλεισαν τα σύνορά τους υποτίθεται σε «ένδειξη αλληλεγγύης» για να τα ανοίξουν εκ νέου σήμερα, αλλά και ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που εξέφρασαν σήμερα την «πλήρη υποστήριξή» τους στον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και ζήτησαν να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Ως συνήθως οι ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση της Ονδούρας, απέφυγαν να μιλήσουν για πραξικόπημα, κάνοντας λόγο για «κρίση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση αστυνομικών(2012-06-23 00:00:00.0)
Αμεση προτεραιότητα η αναδιοργάνωση των αρχών ασφαλείας(2010-10-08 00:00:00.0)
Δε θα μειωθεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα(2010-10-03 00:00:00.0)
Καταγγελία για σχέδια αποσταθεροποίησης(2009-03-28 00:00:00.0)
Τα έσοδα από το πετρέλαιο για τις κοινωνικές δαπάνες(2007-10-06 00:00:00.0)
Καταγγελία της τεχνητής κρίσης από την ολιγαρχία(2007-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ