Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνει τις συμμαχίες της

Τα αεροπορικά γυμνάσια με την Κίνα ανησύχησαν τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιδράσεις και έντονο παρασκήνιο προκαλούν οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο, με αφορμή τις κοινές τουρκο-κινεζικές ασκήσεις. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις από την Αγκυρα, όταν αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», η πραγματοποίηση στο Ικόνιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Τουρκίας - Κίνας, με τη συμμετοχή τουρκικών F-16, Mig-29 και Su-27 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Κίνηση που επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της περιοχής, διατηρώντας σχέσεις τόσο με την Κίνα, τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, διεκδικώντας αναβάθμιση στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Η Αγκυρα εμφανίζεται να διεκδικεί διεύρυνση των συμμαχιών της, προσεγγίζοντας μία αναδυόμενη δύναμη όπως η Κίνα, με την οποία μπορεί να χτίσει σχέσεις και στο ενεργειακό πεδίο, στο οποίο χαρακτηρίζεται ήδη απαραίτητος σύμμαχος της ΕΕ, με δεδομένες τις ενεργειακές συμφωνίες, που έχει συνάψει και τους αγωγούς που περνούν από το έδαφός της.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λήψη μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας στο έδαφος του Ιράκ «στο πλαίσιο του δικαιώματος άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής στρατιωτικής βάσης», κρίνοντας ωστόσο προαπαιτούμενη την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι, μετά τη συνάντησή του στις 28 Σεπτέμβρη με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Λόιντ Οστιν, υποστήριξε ότι «η δυστοκία που υπάρχει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ συνιστά εμπόδιο για τη μάχη μας εναντίον του ΡΚΚ».

Την ίδια στιγμή μεταβαίνει στην Αγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, με θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, με αφορμή τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη Ράσμουσεν, στις 7 Οκτώβρη, θα συζητηθούν θέματα όπως «το Αφγανιστάν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με αιχμή το ΡΚΚ, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ