Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Γενική απεργία για τις 24 Νοέμβρη κήρυξε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργατών (CGTP) - με 700.000 μέλη - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας των συνδικάτων που συμμετέχουν στην «CGTP» που διεξήχθη χτες, 1 Οκτώβρη, ημερομηνία όπου συμπληρώθηκαν και τα 40 χρόνια της ίδρυσής της, ο γενικός γραμματέας της Μανουέλ Καρβάλιο υποσχέθηκε «εντατικοποίηση του αγώνα» καλώντας ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη γενική απεργία.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της βδομάδας η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων λιτότητας στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% στα τέλη του 2011. Μεταξύ αυτών, είναι η μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ, το «πάγωμα» των συντάξεων για το 2011 και περικοπές κατά 25% σε ορισμένες παροχές, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, περίπου 450.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα θιγούν από τις περικοπές των μισθών, ωστόσο η ημερήσια εφημερίδα «Jornal de Noticias» δημοσίευσε πως με το πέρας του συνόλου των μέτρων, πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από τις συνέπειες των μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ