Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για αποτροπή εκλογών και «συνομιλίες»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Συμφωνία για συνέχιση της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών μέχρι τη διεξαγωγή (πρόωρων) βουλευτικών εκλογών φαίνεται πως «έκλεισαν» χτες στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι και ο πρόσφατα εξαναγκασθείς σε παραίτηση Πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου, με την ιδιότητα των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του προτεκτοράτου («Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» και «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου»).

Πληροφορίες αλβανόφωνων εφημερίδων αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν και πολύ φιλικό και ότι ο Θάτσι πρόσφερε στον Σεϊντίου τη θέση του πρωθυπουργού με αντάλλαγμα να αναλάβει εκείνος την Προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά ο Σεϊντίου προτίμησε να μην του απαντήσει.

Την ίδια ώρα οι ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών φαίνεται να πιέζουν για αναβολή των επικείμενων συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, αλλά οι αξιωματούχοι των χωρών του λεγόμενου κουιντέτου για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) έχουν ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι αυτοί θα έχουν την τελευταία λέξη στις όποιες εξελίξεις...

Ετσι, ο Χ. Θάτσι αναφέρθηκε χτες στις επικείμενες συνομιλίες που επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ υπό την αιγίδα των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα γίνουν «μόνο στη βάση δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών» για να συζητηθούν «συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα προς όφελος του κράτους, της διακρατικής συνεργασίας και των ευρωατλαντικών στάνταρ και αξιών».

Στο μεταξύ, αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο προτεκτοράτο ενόψει της αυριανής τελετής ενθρόνισης του Σέρβου πατριάρχη Ειρηναίου σε καθεδρικό ναό στο Πετς παρουσία εκατοντάδων ξένων ιερωμένων από άλλα δόγματα και θρησκείες, πολιτικών, διπλωματών. Προβλέπεται δε η προσέλευση τουλάχιστον 5.000 Σέρβων προσκυνητών αλλά ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί η παρουσία αξιωματούχων της σερβικής κυβέρνησης γιατί οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θέτουν ως προϋπόθεση την πρόσκληση του πρωθυπουργού τους, Χασίμ Θάτσι, στην τελετή.

Ο 70χρονος Πατριάρχης Ειρηναίος μιλώντας σε ΜΜΕ δεν έκρυψε μία μικρή ανησυχία για την πιθανότητα επεισοδίων και εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί «μία δίκαιη λύση» για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νάπολη Μαρκ Φιτζέραλντ, που είναι από χτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα (βόρειο Κοσσυφοπέδιο), διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή της τελετής ενθρόνισης του πατριάρχη και ότι γενικότερα η εκεί κατάσταση έχει βελτιωθεί από άποψη ασφάλειας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ