Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ατόφιο ταξικό μήνυμα κατά του κεφαλαίου

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα στα λιμάνια της Αττικής

Για δεύτερη μέρα στην περιφρούρηση της απεργίας
Για δεύτερη μέρα στην περιφρούρηση της απεργίας
Για δεύτερη μέρα χτες ο Πειραιάς, ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας, παλλόταν στους ρυθμούς της 48ωρης απεργίας, σε στεριά και θάλασσα. Χιλιάδες απεργών εργατών, από τα καράβια, τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, νεολαία, απόμαχοι της δουλειάς, μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατικής τάξης, έδωσαν με δυναμισμό τη μάχη και της δεύτερης μέρας της απεργίας. Ενώ επισφράγισμα αυτής της σκληρής ταξικής αναμέτρησης ήταν μια ακόμα μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στον Πειραιά, που έστειλε ατόφιο το ταξικό μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Πάνω σε αυτό το εργατικό μέτωπο, στη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης που εκφράστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πάνω στους καταπέλτες, στραπατσαρίστηκε για μια ακόμα φορά το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που εξακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και 7 μήνες να έχει σε ισχύ, σε βάρος των ναυτεργατών με εφοπλιστική εντολή.

Η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά, που ήταν ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, πριν ακόμα από το καθορισμένο ραντεβού, στις 10 το πρωί, είχε αρχίσει να πλημμυρίζει από εργατόκοσμο. Ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Τούσσας, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Πειραιά.

Με συνθήματα: «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», όλο αυτό το πλήθος, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο με τη ζωντάνια και το δυναμισμό της, συγκροτημένα, οργανωμένα, με τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια ξεκίνησε πορεία που ξεσήκωσε τον Πειραιά. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι για τη συνέχιση της περιφρούρησης της απεργίας.

Σήμερα νέα 24ωρη απεργία στο λιμάνι

Η 48ωρη απεργία στα μηχανοστάσια των ακτοπλοϊκών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, που κήρυξαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και κάτω από την επίδραση των ταξικών δυνάμεων και η Ενωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΗΗΕΝ), όπως και η Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) η οποία συμμετείχε με 24ωρη απεργία, η παλικαρίσια απεργιακή μάχη που έδωσαν οι ναυτεργάτες από προχτές τα ξημερώματα μέχρι χτες τη νύχτα, δημιούργησε νέα δυναμική. Η απεργία αυτή, που αποτελεί μία ακόμα μεγάλη παρακαταθήκη συνολικά για το εργατικό κίνημα, ανάγκασε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 48ωρη, να αποφασίσει για σήμερα παναττική 24ωρη απεργία.

Οι ναυτεργάτες με την 48ωρη απεργία τους και το νέο απεργιακό τους αγώνα διεκδικούν: Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας Ν. 2687/53, όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92 που προωθούν τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία. Δουλειά με ΣΣΕ, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους ναυτεργάτες. Πλήρη προστασία για όλους τους ανέργους. Οχι στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε τρίτες χώρες και διεθνή συνεκμετάλλευση σε λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΔΕΗ. Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, όχι στη διάλυση του ΝΑΤ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ