Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πλούσια συζήτηση για την ενδυνάμωση της δράσης του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς

Συσκέψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τη σύσκεψη στην Αθήνα
Από τη σύσκεψη στην Αθήνα
Τα καθήκοντα που τίθενται από την καπιταλιστική κρίση, η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών, οι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στις συσκέψεις Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πλούσια κουβέντα, ανταλλαγή εμπειριών για τις μάχες που δίνονται καθημερινά, αποφασιστικότητα για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της δουλειάς χαρακτήρισαν το περιεχόμενο της σύσκεψης στην Αθήνα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και θα προχωρήσουν σε εξειδίκευση του σχεδίου δράσης.

Εισηγητικά, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ ο Αλέκος Αρβανιτίδης αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, με τα μονοπώλια να γίνονται ακόμα πιο επιθετικά και το λαό να βιώνει ακόμα πιο έντονα την επίθεση αυτή. Οι εκπαιδευτικοί - ως κομμάτι των εργαζόμενων - βιώνουν συνεχείς επιθέσεις στο μισθό και τα εργασιακά τους δικαιώματα, με την κατάργηση όλων των επιδομάτων πλην τεσσάρων, την εισαγωγή της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας μέσα από την αξιολόγηση, την προώθηση έτσι της χειραγώγησης, του εξαναγκασμού τους να εφαρμόσουν το «νέο σχολείο».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο εισηγητής στο ζήτημα της οργάνωσης και δράσης των Επιτροπών Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ως ακρογωνιαίο λίθο για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως υπογραμμίστηκε, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται θέτει αντικειμενικά νέα καθήκοντα και μεγάλες απαιτήσεις στην οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης του κινήματος, στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη με τις δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, για ανάδειξη της Παιδείας ως λαϊκό πρόβλημα, προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αυτό το μέτωπο πάλης.


Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση, γρήγορα και αποφασιστικά βήματα πρέπει να γίνουν ώστε: Να διαμορφωθεί μια μαχητική πρωτοπορία, γερές και μαζικές επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ κατά σωματείο, ΕΛΜΕ και Σύλλογο, επιτροπές - κύτταρα του ΠΑΜΕ που θα οργανώσουν την πάλη και τη σύγκρουση αυτοτελώς και με επίκεντρο το πρωτοβάθμιο σωματείο. Να γίνει αποφασιστική στροφή στο περιεχόμενο της δράσης των επιτροπών του ΠΑΜΕ, επικεντρώνοντας την παρέμβαση στους μαθητές μέσα και έξω από την τάξη και στο συντονισμό της πάλης μαζί τους. Να συμβάλουν οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην αλλαγή των συσχετισμών, στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, στη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του μετώπου της φιλολαϊκής προοπτικής.

Στο επίκεντρο της πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους εκπαιδευτικούς είναι να οργανωθεί η πάλη ώστε να αποτραπούν τα μέτρα που επιβάλουν κυβέρνηση - μονοπώλια, να διεκδικηθούν μέτρα ανακούφισης, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, να οργανωθεί η πάλη ώστε να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες τους οι γονείς για την Παιδεία, ενάντια στη στάση πληρωμών που επιβάλλεται στις σχολικές επιτροπές, για δωρεάν μετακίνηση, πετρέλαιο, βιβλία στα σχολεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκαν θετικά βήματα συνολικά στους δείκτες ισχυροποίησης του ΠΑΜΕ και επιβεβαιώθηκε από την πείρα ότι το σημαντικότερο όπλο για την αποτελεσματικότητα της πάλης και την ισχυροποίησή του είναι η ίδια η γραμμή της σύγκρουσης, της ανατροπής.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων το ζήτημα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς οι πιέσεις κυβέρνησης - ΕΕ για κατάργησή τους, δε σημαίνει για τις ταξικές δυνάμεις παραίτηση από αυτό το δικαίωμα. Επίσης, η οργάνωση της πάλης στις γυναίκες εκπαιδευτικούς που αποτελούν την πλειοψηφία ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση και γενικότερα στην κοινωνία η ανισοτιμία των γυναικών θα βαθύνει, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης περιγράφηκε η στροφή της δουλειάς στους μαθητές, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Κοινές συνεδριάσεις της επιτροπής εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με μαθητικές κοινότητες και μαθητικά συμβούλια για δραστηριότητες και ζητήματα που αφορούν τη σχολική ζωή, κοινωνικά προβλήματα, θεματικές επισκέψεις, συζήτηση για ένα βιβλίο κ.λπ. αναφέρθηκαν ως πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν και να δώσουν ώθηση στη βελτίωση των δεσμών και την κοινή δράση με τους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ