Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ Πειραιά

Από τις 20 μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη η Δομή Απασχόλησης Σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ Πειραιά οργανώνει στο συνεδριακό κέντρο του ιδρύματος εκδήλωση, με θέμα «από τις σπουδές στο επάγγελμα».

Αυτή η φιέστα πραγματοποιείται με τις «ευλογίες» της ΕΕ και του επιχειρησιακού προγράμματος «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» του υπουργείου Παιδείας. Δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι χορηγοί επικοινωνίας, όπως το MAD, MADradio που το προηγούμενο διάστημα έκαναν μεγάλη «καμπάνια προώθησης του νέου νόμου για ΑΕΙ - ΤΕΙ» και το Skywalker, μία διαδικτυακή επιχείρηση «δουλεμπόρων». Επίσης, θα συμμετέχουν στελέχη επιχειρήσεων που κάποιοι είναι ταυτόχρονα και καθηγητές, όπου επί της ουσίας θα συζητήσουν την εξειδίκευση του νέου νόμου - πλαίσιου στο ΤΕΙ Πειραιά και τον εκ νέου καθορισμό του ρόλου του ιδρύματος στην καπιταλιστική αγορά.

Τι δουλειά έχουν οι επιχειρήσεις μέσα στις σχολές; Γιατί το κράτος, τα κόμματα και οι παρατάξεις των βιομηχάνων κόπτονται τόσο για τη συνεργασία του αστικού πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις;

Οι ίδιοι οι ιδρυτικοί στόχοι του Γραφείου Διασύνδεσης δίνουν σε ένα βαθμό την απάντηση: «Ενημέρωση του Ιδρύματος για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Παραγωγής και συμμετοχή στις δραστηριότητες προσαρμογής των Προγραμμάτων Σπουδών», καθώς και «κάλυψη των αναγκών των Επιχειρήσεων με εξειδικευμένα στελέχη».

Τα παραπάνω σημαίνουν: Πτυχίο στα τρία χρόνια με γνώσεις εξειδικευμένες και υποταγμένες στις ανάγκες κερδοφορίας κάποιας επιχείρησης, μακριά από επιστημονικό αντικείμενο, μετατροπή του προγράμματος σπουδών σε κατάλογο φαστφουντάδικου. Σε αυτή τη βάση το πτυχίο δεν μπορεί να είναι η μοναδική προϋπόθεση για σταθερή εργασία με δικαιώματα, αλλά θα χρειάζεται ένα συνεχές κυνήγι πιστοποιήσεων με τον εύηχο τίτλο «διά βίου μάθηση».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που όλα τα κονδύλια για σίτιση - στέγαση μειώνονται δραστικά, το κονδύλι του υπουργείου για τη «διά βίου μάθηση» αυξάνεται!

Και όλα αυτά την ώρα που πέρσι στο ΤΕΙ Πειραιά έγινε - δεν έγινε μια θεωρία στο 1ο εξάμηνο, ενώ τα εργαστήρια τα παρακολούθησαν οι μισοί! Την ώρα που οι συμβασιούχοι καθηγητές είναι το 86% των καθηγητών και θα μειωθούν κι άλλο!!! Την ώρα που δεν υπάρχει εστία... Αυτή είναι η «ανωτατοποίηση» που χρόνια τώρα προπαγάνδιζαν ΠΑΣΠ - ΔΑΠ.

Εχουν μάλιστα και το θράσος και ζητάνε και τη συμβολή των σπουδαστών, καλώντας με τη συμμετοχή τους να νομιμοποιήσουν το μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές.

Καμία αυταπάτη δε χωράει!

Οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, ιδιαίτερα στο έδαφος της οικονομικής κρίσης όπου ψηφίστηκε και ο νέος νόμος - πλαίσιο, είναι φτηνός εργαζόμενος για τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους και ευέλικτος, για να μπορεί η τάξη των καπιταλιστών να τον ξεζουμίζει, τρέχοντάς τον από επιχείρηση σε επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις δε δίνουν δουλειά, η είσοδός τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δε θα μειώσει την ανεργία! Οι επιχειρήσεις επενδύουν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Η πιο άμεση παρέμβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία σημαίνει για τους σπουδαστές περιπλάνηση ανάμεσα σε ημιαπασχόληση και ανεργία.

Οι σπουδαστές να μη δεχτούν να πληρώσουν την κρίση αυτοί και οι οικογένειές τους, να εμποδίσουν την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιου.

Να κάνουν πράξη αυτό το σύνθημα, αναπτύσσοντας δράση για να μη μείνει κανένας σπουδαστής χωρίς σίτιση - στέγαση - βιβλίο, έξω από εργαστήριο. Με ανεβασμένες και συγκρουσιακές μορφές πάλης να πεταχτούν όλες οι επιχειρήσεις έξω από τις σχολές και από το ΤΕΙ Πειραιά.


Πασχάλης ΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος του Ν.Γ. ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ