Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Λιγότερα, δίχως πόρους, υποδομές, βιβλία

Ζοφερή είναι η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Δεκάδες καταργήθηκαν ή έκλεισαν μέσω συγχωνεύσεων. Το ποσό που αναμένεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν κι αυτές οι λιγότερες σχολικές μονάδες υπολογίζεται φέτος πολύ μικρότερο από το περσινό κονδύλι, το ήδη πετσοκομμένο. Οι μαθητές αναμένουν αντί βιβλία φωτοτυπίες με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι γονείς να επωμιστούν κι αυτό το κόστος. Ταυτόχρονα, οι καθαρίστριες μένουν απλήρωτες από το Γενάρη. Να απαιτηθεί τώρα το σύνολο από όσα έχει προϋπολογίσει το υπουργείο για τα σχολεία της Αθήνας και να αποδοθεί στο Δήμο, ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, στο Δήμο της Αθήνας:

  • Συγχωνεύτηκαν 20 δημοτικά, 10 γυμνάσια, 2 εσπερινά γυμνάσια, 6 γενικά λύκεια και 1 εσπερινό λύκειο.
  • Καταργήθηκαν 1 γενικό λύκειο, 1 εσπερινό γυμνάσιο, 1 εσπερινό λύκειο και το ειδικό δημοτικό σχολείο κωφών - βαρηκόων.
  • Μετεγκαταστάθηκαν 5 δημοτικά, εκ των οποίων 2 ειδικά δημοτικά καθώς κι ένα γυμνάσιο.
  • Σαν αντιστάθμισμα στην αντιεκπαιδευτική καταιγίδα προβάλλεται ότι ιδρύθηκαν (όλα κι όλα) 2 νηπιαγωγεία.

Οσον αφορά την πληρωμή για τις φωτοτυπίες των σχολικών βιβλίων, η δημοτική αρχή ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ για την κάλυψη μικρού μόνο μέρους της απαιτούμενης δαπάνης. Δεν έχουν λάβει επίσημη απάντηση, μόνο πληροφορήθηκαν ότι το Εθνικό Τυπογραφείο τυπώνει φωτοτυπίες!

Το ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί μέχρι σήμερα ο Δήμος για τα σχολεία ανέρχεται συνολικά σε 2.324.837,92 ευρώ (σε δύο δόσεις). Αναμένεται η χορήγηση της τρίτης δόσης (774.944,97 ευρώ). Αρα το συνολικό ποσό επιχορήγησης το 2011 («εάν δεν δοθεί άλλο ποσό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρμόδια αντιδήμαρχος - κάτι ίσως ξέρουν στη διοίκηση του Δήμου) θα είναι 3.099.779, 89 ευρώ. Δηλαδή 600.000 ευρώ λιγότερα από το 2010 (3.680.988,63 ευρώ) οπότε είχαν ήδη γίνει μεγάλες περικοπές συγκριτικά με το 2009. Οι δε καθαρίστριες των σχολείων είναι απλήρωτες από το Γενάρη.

Παρεμβαίνοντας για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος τόνισε:

«Τα σχολεία άνοιξαν τυπικά. Χωρίς βιβλία, με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, με τάξεις 30 μαθητών, με ζοφερά τα αποτελέσματα από δεκάδες καταργήσεις σχολικών μονάδων στο Δήμο, γενικότερα χωρίς επαρκή κονδύλια για μεταφορά των μαθητών. Φυσικά, πρόβλημα υπάρχει και με τις σχολικές επιτροπές, ακόμα και για τη συγκρότησή τους. Η ευθύνη είναι μεν κυρίως του Υπουργείου αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι τα αναγκαία ποσά για να λειτουργήσουν τα σχολεία δεν έχουν ακόμα δοθεί. Αρα στα τεράστια προβλήματα που συναντάμε σήμερα στα σχολεία θα προστεθεί και η αδυναμία να καλυφθούν στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες. Με βάση αυτά, χρειάζεται να απαιτηθεί το σύνολο από όσα έχει προϋπολογίσει το υπουργείο για τις σχολικές επιτροπές και να αποδοθεί στο δήμο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και θα την εισπράξει πολύ σύντομα η διοίκηση του Δήμου στο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ