Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εδειξαν τι είναι αυτό που τους... «πονάει»

Με συνέντευξη Τύπου, χτες, το ΜΑΣ απάντησε στις καταγγελίες της Πρυτανείας σχετικά με τις καταλήψεις σε διοικητικές υπηρεσίες και στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας

Μία κατάπτυστη ανακοίνωση εξέδωσε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΜΑΣ, αναδεικνύοντας την πλήρη συμφωνία της στις θέσεις του υπουργείου Παιδείας. Αναμασά τα ψεύτικα επιχειρήματα, περί «αυταρχισμού μεμονωμένων μειοψηφιών» και «καταπάτησης του ασύλου» από τις διάφορες κινητοποιήσεις.

Οπως κατήγγειλε το ΜΑΣ, σε συνέντευξη Τύπου, χτες, στο Βόλο, αυτό που πονάει τις πρυτανικές αρχές είναι ο αποκλεισμός των βασικών διόδων των επιχειρηματιών μέσα στις σχολές, που πραγματοποιείται μέσα από την κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, του Ειδικού Λογαριασμού και της Επιτροπής Ερευνών, του Γραφείου Διασύνδεσης. «Ανησυχούν για τα κονδύλια που τρέχουν για να προσφέρουν την έρευνα στις επιχειρήσεις. Θέλουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να στηρίξουν μέσα από τις συμφωνίες, τύπου ΣΔΙΤ, την κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματιών», τόνισε ο Λ. Μπαρμπαγιάννης, εκπρόσωπος του ΜΑΣ.

Και συνέχισε: «Με απαράδεκτο τρόπο προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου ενάντια στις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ο ισχυρισμός τους ότι η κατάληψη μπλοκάρει τη μισθοδοσία των εργαζόμενων, την ώρα που το γραφείο μισθοδοσίας παραμένει ανοιχτό, έχει στόχο να περάσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων ότι οι μισθοί τους θα εξαρτώνται από την καλή επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος, από την "ανταγωνιστικότητά" του. Είναι ξεκάθαρο πως η πρυτανική αρχή έχει διαλέξει στρατόπεδο και είναι αυτό της υπεράσπισης του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Γι' αυτό συναινεί και κρατά στην ομηρία των συμβάσεων καθηγητές και εργαζόμενους, γι' αυτό αποδέχεται οι καθαρίστριες να εργάζονται με συνθήκες δουλοπάροικου, έρμαια του κάθε εργολάβου.

Ακόμη, μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι "φίλοι" και ποιοι οι "εχθροί" σε αυτό μας τον αγώνα. Εκεί που τους πονάει και χτυπιούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μόνο το ΜΑΣ. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ καταψήφισαν και κατήγγειλαν μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια την πρωτοβουλία αυτή του ΜΑΣ. Αποδεικνύεται και έμπρακτα ότι δε διαφωνούν με την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα Πανεπιστήμια και κατ' επέκταση με την ουσία του νόμου. Υπερασπίζονται το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο. Είναι έτοιμοι να τρέξουν σε οποιοδήποτε κάλεσμα της πρυτανικής αρχής και των διάφορων μεγαλοκαθηγητάδων για κοινό αγώνα απέναντι στο νόμο, για να τους βοηθήσουν να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα»...

Καταλήγοντας τόνισε: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κανένας φοιτητής, κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Να μαζικοποιήσει εδώ και τώρα την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου, του Ειδικού Λογαριασμού και της Επιτροπής Ερευνών, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο Πανεπιστήμιο και να διεκδικήσει ένα Πανεπιστήμιο που η έρευνα δε θα αξιοποιείται από τις διάφορες επιχειρήσεις, αλλά θα αξιοποιείται για να ανακουφίζει το μόχθο του λαού, για Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Μαργιετάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαρακτήρισε κατάπτυστη την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών, λέγοντας πως βρήκαν αφορμή να φορτώσουν όλα τα προβλήματα του ιδρύματος στο ΜΑΣ!

Στα προβλήματα που προκλήθηκαν μετά τις απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε η Μαρία Πλαγερά, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Πρυτανεία. Οπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προσωπικό στη Βιβλιοθήκη, στην Πολυτεχνική Σχολή, στην Τεχνική Υπηρεσία, στο Οικονομικό Τμήμα, στην Επιτροπή Ερευνών, στο κτίριο Αποστολίνα και στο κτίριο Εφραίμογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ