Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αντιλαϊκή, αντιΠΑΜΕ ύπουλη επίθεση

Η εικόνα που δίνεται μέσα από το χτεσινό αθηναϊκό Τύπο της προχτεσινής προβοκατόρικης επίθεσης σε βάρος του ΠΑΜΕ, ποικίλλει. Ωστόσο, ξεχωρίζουν τα δημοσιεύματα που έρχονται να επενοχοποιήσουν και να φορέσουν πολιτικό μανδύα στους προβοκάτορες και στη δολοφονική τους δράση, ενώ άλλα παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιον τρόπο, ώστε να χρεωθούν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τα επεισόδια, ενώ δε λείπουν και προσπάθειες όπου σπεκουλάρουν με διάφορα υπονοούμενα περί «συνεννόησης» με τις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συνοδεύει πρωτοσέλιδη μεγάλη φωτογραφία με τη λεζάντα: «Τραγικός απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ και ομάδων αντιεξουσιαστών, χτες το απόγευμα έξω από τη Βουλή, με τις αστυνομικές δυνάμεις σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου». Στις εσωτερικές σελίδες δίνει μια εικόνα «εμφύλιας σύρραξης», ενώ γίνεται και διαστρέβλωση των γεγονότων και μάλιστα αφήνοντας να φανεί πως υπήρχε προσχεδιασμός και από την πλευρά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Το κεντρικό ρεπορτάζ με τίτλο «Αλλού τα ΜΑΤ, αλλού τα αίματα», ξεκινάει: «Οσα διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Κοινοβούλιο, με συντεταγμένες ομάδας του ΠΑΜΕ που φορούσαν προστατευτικά κράνη να συγκρούονται με ομάδες κουκουλοφόρων και μη, φαίνεται πως είχαν εν μέρει προβλεφθεί από τα μέρη που διαπραγματεύτηκαν την τακτική που θα κρατήσουν (...) Από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί παράγοντες συζήτησαν με παράγοντες του ΚΚΕ τις συνθήκες της περικύκλωσης της Βουλής που σχεδίαζε το ΠΑΜΕ και τη στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία (...) Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες για απόλυτη αυτόνομη διασφάλιση της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της περιφρούρησης του συμβολικού αποκλεισμού της Βουλής (...) Την ώρα που ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδας της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ και ομάδων που ήθελαν να τους πλησιάσουν, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί παράγοντες ζήτησαν από στελέχη του ΚΚΕ να επέμβει η Αστυνομία, αλλά πήραν την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, διότι πιθανότατα θα γενικεύσει τις συγκρούσεις».

Σαφής είναι η προστάθεια της «Ελευθεροτυπίας» να θέσει υπό την προστασία της τους προβοκάτορες και να δικαιολογήσει το δολοφονικό τους έργο. Σε δισέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «ΚΡΑΝΗου τόπος το Σύνταγμα» αναφέρει: «Από τη μια η σκληρή περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και, από την άλλη, τα οργανωμένα μπλοκ αντιεξουσιαστών, μαρμαροπόλεμος, ξυλοδραμός, μολότοφ μέσα στο πλήθος, αιμόφυρτοι διαδηλωτές συνέθεσαν το σκηνικό του "πολέμου"». Βαπτίζει το συφερτό προβοκατόρων, τραμπούκων, ασφαλιτών και άλλων παρακρατικών ως «διαδηλωτές» που «αντέδρασαν στην αυστηρή περιφρούρηση των μελών του ΠΑΜΕ».

Τα «ΝΕΑ» σε πρωτοσέλιδο αναγγελτικό υπό τον τίτλο «Κουκουλοφόροι ασύδοτοι ξανά στους δρόμους» περιγράφουν τα γεγονότα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες σημειώνει πως «Με θεατή την Αστυνομία ξέσπασαν και εξελίσσονταν επί ώρα χθες το μεσημέρι τα σοβαρά επεισόδια». Βέβαια, παρακάτω αναφέρει: «Τον ρόλο της Αστυνομίας υποκατέστησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους, όταν τελικά επιχείρησαν να κινηθούν προς το Μνημείο τους Αγνωστου Στρατιώτη».

Στην περιγραφή της επίθεσης τονίζει: «Περίπου 150-200 κουκουλοφόροι οι οποίοι κινούνταν ανεμπόδιστοι στο Κέντρο της Αθήνας, φορτωμένοι με μολότωφ και λοστάρια επιχείρησαν γύρω στις 2.30 μ.μ. να διασπάσουν τον κλοιό των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο. Οι ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ απέκρουσαν την πρώτη έφοδο των κουκουλοφόρων, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας μεγάλη ποσότητα μολότωφ και πετρών εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους. Ακολούθησαν σκηνές πανικού αλλά και ανελέητου ξυλοδαρμού μεταξύ των κουκουλοφόρων και των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «κάλυψη στην Αστυνομία για την στάση της παρέσχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε στις δηλώσεις της ότι αν είχαν παρέμβει τα ΜΑΤ τα επεισόδια θα είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έχει πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα με μεγάλη φωτογραφία από την επίθεση των κουκουλοφόρων και υπό τον τίτλο «Σοκ από την ωμή βία. Ενας νεκρός - Αγρια επίθεση κουκουλοφόρων σε μέλη του ΠΑΜΕ» και ακολουθεί το κείμενο: «Αγρια επεισόδια διαδραματίστηκαν χθες το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όταν κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν ωμή επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που ήταν παρατεταγμένοι έξω από τη Βουλή (...) Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από μάχες σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους να επιτίθενται κρατώντας καδρόνια, βαριοπούλες, πέτρες και μάρμαρα και τους συνδικαλιστές να απαντούν». Στο εσωτερικό της εφημερίδας υπάρχει ρεπορτάζ όμως παίρνονται ίσες αποστάσεις με τον τίτλο «Δεκάδες τραυματίες στη σύρραξη ΠΑΜΕ με κουκουλοφόρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εθαψαν» τις λαϊκές κινητοποιήσεις(2012-02-14 00:00:00.0)
Προβοκάτσια ενάντια στο ΠΑΜΕ(2012-02-11 00:00:00.0)
Επεισόδια στο Σύνταγμα(2012-02-11 00:00:00.0)
Καθείς εφ' ω ετάχθη(2011-10-22 00:00:00.0)
Κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπαίξουν το γνωστό «κλεφτοπόλεμο» που εντείνει την καταστολή(2010-12-07 00:00:00.0)
Οι γνωστοί «άγνωστοι»(2003-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ