Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε βήμα πίσω!

Η δολοφονική επίθεση παρακρατικών κουκουλοφόρων σε διαδηλωτές στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη, έγινε μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση στη μεταπολιτευτική περίοδο. Μία μέρα μετά τη συμμετοχή στην απεργία εκατομμυρίων εργατών σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα, που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους και απαιτούσαν να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους καταδικάζουν στην εξαθλίωση.

Ο στόχος της επίθεσης είναι προφανής. Να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα που δρα σε ταξική κατεύθυνση. Η δολοφονική επίθεση είναι μια ενέργεια που συνδέεται με όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των ωμών και άγριων εκβιασμών στους χώρους δουλειάς. Υπάρχουν παραδείγματα όπου η εργοδοσία μία μέρα πριν την απεργία απειλούσε με απολύσεις. Καταγγέλθηκαν τέτοιες περιπτώσεις σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν παραδείγματα όπου εργοδότες ειδοποίησαν τους εργάτες χτες, μία μέρα από την 48ωρη απεργία, και τους έλεγαν ότι θα κοπούν οι μισθοί τους, όπως στην περίπτωση του ξενοδοχείου ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ.

Αυτές οι εξελίξεις είναι δεμένες μεταξύ τους. Το αστικό κράτος λειτουργεί με τους μηχανισμούς του αλλά και την εργοδοτική τρομοκρατία για να τσακίσει την οργάνωση των εργατών. Είτε στους δρόμους είτε στους χώρους δουλειάς. Είναι ίδιος ο στόχος τους. Οταν η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε οργανωμένη πάλη, πολύ περισσότερο όταν όλο και περισσότεροι εργάτες εμπιστεύονται τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, τότε το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του από τη μία και το μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη παίρνουν τα μέτρα τους.

Ηδη, η εργατική λαϊκή οικογένεια ζει με πενιχρούς μισθούς και θα ζει με συμβάσεις που οδηγούν στην εξαθλίωση. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια για τα ακίνητα, με την απειλή ακόμα και με κατάσχεση του σπιτιού ή του αυτοκινήτου που έχουν πάρει με δάνειο. Τα λαϊκά νοικοκυριά παρακαλάνε να μην αρρωστήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν για τη θεραπεία ή τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Δεν θα μπορούν να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο.

Οι εργάτες οργανωμένοι στα συνδικάτα τους, συσπειρωμένοι με το ΠΑΜΕ, δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Δεν τους τρομάζουν οι προβοκάτσιες, οι απειλές, οι εκβιασμοί. Βασικό μέτωπο της εργατικής Τάξης είναι το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα μονοπώλια. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Προσανατολισμός είναι τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της χώρας την περασμένη Τετάρτη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συσπείρωση σε ταξική κατεύθυνση για τη λαϊκή αντεπίθεση και την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.


Κ. ΠΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ