Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα αύριο ο Νίμιτς

Με στόχο τη μεθόδευση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία, επισκέπτεται Σκόπια και Αθήνα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Χτες ο Αμερικανός διαμεσολαβητής είχε διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε εκ νέου το ενδιαφέρον της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ γίνεται μνεία και στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα. Την περασμένη βδομάδα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της χώρας στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Στο μεταξύ, τις πάγιες θέσεις της περί συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών με διμερή διάλογο, επανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ με αφορμή τα 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «καλούμε την Ελλάδα να καταβάλει προσπάθεια για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, όχι μέσω του Τύπου ή με κόστος την αποδυνάμωση των αποδοτικών φορέων συνεργασίας, αλλά από κοινού, ως δύο φίλες και σύμμαχες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ