Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερχονται οι εφαρμοστικοί της εξαθλίωσης

Κατατέθηκε χτες βράδυ ο πρώτος νόμος, σήμερα αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Οι μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις έρχονται να προστεθούν στην αφαίμαξη που έχει υποστεί το εισόδημα των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια, βυθίζοντας χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια

Motion Team

Οι μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις έρχονται να προστεθούν στην αφαίμαξη που έχει υποστεί το εισόδημα των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια, βυθίζοντας χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια
Την άμεση εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που περιέχονται στο νέο μνημόνιο και την ψήφισή τους με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή αποφάσισε, ομόφωνα, το Σάββατο, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Λ. Παπαδήμο. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο (εφαρμοστικός) για τις νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Χτες κατατέθηκε το πρώτο εφαρμοστικό νομοσχέδιο - κι αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος - που περιλαμβάνει:

1. Δραστικές περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2012.

2. Ρύθμιση για την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων (βλέπε σελίδα 3).

3. Την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων δομών Υγείας, με ομαδοποίηση σε ενιαία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κοινό προϋπολογισμό των 82 νοσοκομείων που προέκυψαν από τη συγχώνευση των 132.

4. Την κατάργηση των 5 ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας.

5. Την απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακείων.

6. Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων «ευρέσεως εργασίας» (δουλεμπορικά) για να ασκούν ανεμπόδιστα την «ενοικίαση εργαζομένων».

7. Ρύθμιση με την οποία έρχεται υποκριτικά να αναγνωρίσει νομικά τους αστέγους, για τους οποίους προαναγγέλλει την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων.

Πιθανόν σήμερα να υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι αποφάσεις του χτεσινού Γιούρογκρουπ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τις 29 Φλεβάρη να έχει ψηφιστεί το σύνολο των σφαγιαστικών μέτρων (προαπαιτούμενα) που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο από τη Βουλή και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Επίθεση με μεγάλο βάθος

Οπως διευκρίνιζαν χτες κυβερνητικές πηγές, οι μειώσεις στους κατώτερους μισθούς και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, που ψηφίστηκαν με το μνημόνιο, δε θα συμπεριληφθούν σε εφαρμοστικό νόμο, αλλά θα ενεργοποιηθούν άμεσα με Υπουργικές Αποφάσεις.

Στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το νέο βάρβαρο πακέτο καθώς και τα μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» των 325 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχουν ημερομηνία λήξης. «Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν, βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριοείναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα,δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος», σημείωσε ο Λ. Παπαδήμος.

Δίνοντας το εύρος της αντιλαϊκής επέλασης, είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς ότι είναι «αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα», αφού αποτελούν «τις προαπαιτούμενες ενέργειες που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012 - 2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία». Αναφερόμενος μάλιστα ειδικότερα στις μειώσεις των συντάξεων, με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε: «Η μείωση των συντάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ».

Αυτό που σκόπιμα απέκρυψε ο Λ. Παπαδήμος είναι ότι η τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων έχει οδηγήσει στο να χάσουν ήδη οι συνταξιούχοι μία (επικουρική) σύνταξη το χρόνο, την ίδια ώρα που ανοίγει διάπλατα ο δρόμος όχι μόνο για νέες περικοπές στο άμεσο μέλλον, αλλά για τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε ανταποδοτικό, στο όνομα του να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες για τα επικουρικά ταμεία.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Τα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συμπεριληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί σήμερα προβλέπουν:

  • Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μείωση κατά 12% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν). Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρείται από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Με μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ, 15% από 251 έως 300 ευρώ και 20% από 301 ευρώ και πάνω. Από τις συγκεκριμένες περικοπές θα αφαιρούνται σε ετήσια βάση 300 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους όλων των επικουρικών ταμείων.

Πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν και οι μειώσεις μισθών για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου για ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς υπαλλήλους κ.ά., με την εφαρμογή του μέτρου να ξεκινά την 1η Ιούλη 2012, καθώς και οι περικοπές μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων.

Ανάμεσα στα άλλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες πως θα γίνει μείωση της χρηματοδότησης και για τη σίτιση των φοιτητών - σπουδαστών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι 6 εκατ. ευρώ (3 εκατ. για τα πανεπιστήμια και 3 εκατ. για τα ΤΕΙ). Τα κονδύλια για τη σίτιση, έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν επαρκή και με τη νέα περικοπή η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως πρόκειται για «μια μείωση - περίπου 10% - του συγκεκριμένου κωδικού πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αφορά στη σίτιση, που επήλθε μετά την τελευταία αλλαγή του προϋπολογισμού και αφορά μειώσεις προϋπολογισμών στο σύνολο των υπουργείων».

Ολα για τα μονοπώλια

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές, μέσα στη βδομάδα θα καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI), οι οποίες θα προωθηθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και δε θα περάσουν από τη Βουλή. Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, στις 8 Μάρτη λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και στις 11 Μάρτη θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την παράδοση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε κατασκευαστικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπεται ότι το 1/3 των 6.200 στρεμμάτων θα δομηθεί, το 1/3 θα γίνουν «χώροι πρασίνου» και το υπόλοιπο 1/3 θα είναι «ελεύθεροι χώροι», χωρίς να αποκλείεται σ' αυτούς να υπάρξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επίσης, συζητήθηκε και το πρόγραμμα «Ηλιος» που αφορά στην παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων σε μονοπωλιακούς ομίλους, ώστε να υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ