Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΕΚ την περασμένη βδομάδα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΕΚ την περασμένη βδομάδα
Σε ανησυχία και αναβρασμό βρίσκονται περίπου 2.300 οικογένειες στο Ολυμπιακό Χωριό που βλέπουν, πως το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα μετατρέψει το όνειρο της απόκτησης ενός σπιτιού σε εφιάλτη, στην περίπτωση που η διαχείριση της περιουσίας του ΟΕΚ περάσει σε ιδιώτες. Σε αυτή τη φάση οι δικαιούχοι καλούνται και πληρώνουν κάθε μήνα στον ΟΕΚ τη δόση τους, χωρίς ακόμα να γνωρίζουν το τελικό ποσό. Μέχρι πριν λίγες μέρες, η διοίκηση του ΟΕΚ προσπαθούσε να κοστολογήσει σε διπλάσια και παραπάνω επίπεδα από αυτά που ορίζει ο ΟΕΚ για τους υπόλοιπους δικαιούχους των Εργατικών Κατοικιών και που δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό και συζήτησε με κατοίκους για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το κλείσιμο του ΟΕΚ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Ο Δημήτρης Τσίμπος, δάσκαλος, αναφέρει: «Το κλείσιμο του ΟΕΚ σημαίνει το πέρασμα όλων των υποχρεώσεων που έχουνε οι δικαιούχοι σε ιδιώτες και πιθανά στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα είναι το τίμημα, ούτε πόσο θα πληρώσουμε. Μπήκανε μέσα και δεν έχουν καθορίσει ακόμη ούτε τιμή, ούτε τίποτα. Συγκεκριμένα, όταν ο ΟΕΚ παραχωρεί τα σπίτια στη συνέχεια ορίζει τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού πληρώνουν μια προσωρινή δόση. Αυτή η δόση θα διαμορφωθεί ανάλογα με το κόστος που έχει υπολογιστεί απ' τον ΟΕΚ. Οταν θα οριστεί η τιμή, θα οριστούν και οι δόσεις. Σήμερα, δεν έχει οριστεί τιμή και αυτό έχει τον κίνδυνο ότι αν ο ιδιώτης ή η τράπεζα πάρει τα σπίτια, να ορίσει αυτόματα ό,τι τιμή θέλει. Αυτό θα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, όχι μόνο δε θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις τις σημερινές - πολύ περισσότερο τις αυξημένες. Εμείς, σαν Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου έχουμε δηλώσει ότι δε θα επιτρέψουμε να γίνει έξωση σε οποιαδήποτε οικογένεια και είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε οποιονδήποτε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Τις προάλλες πετύχαμε την επανασύνδεση του φυσικού αερίου σε 60 οικογένειες».

Από τη συζήτηση με κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού
Από τη συζήτηση με κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού
Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, σημειώνει σχετικά: «Υπάρχει μεγάλη αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον των ανθρώπων που κατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό με το κλείσιμο του ΟΕΚ. Οι άνθρωποι εδώ στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το Μάη, με την απογραφή, το 76% των οικογενειών είχε τουλάχιστον έναν άνεργο κάθε σπίτι. Η πλειοψηφία, πλήρωνε περίπου 200 - 250 ευρώ το μήνα, αλλά πριν από δύο χρόνια με συνεχείς κινητοποιήσεις καταφέραμε να μειώσουμε τη δόση στο μισό καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αρχική δόση. Στο ένα δημοτικό σχολείο σιτίζονται χάρη στην αλληλεγγύη και την κινητοποίηση γονιών και δασκάλων περίπου 25 παιδιά καθημερινά γιατί οι γονείς τους είναι χρόνια άνεργοι».

Ο Γιώργος Κοντογιώργος, εργαζόμενος στον ΟΛΠ και πατέρας 4 παιδιών, μας λέει «πως είναι αδύνατον να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας όταν εμείς είμαστε είτε άνεργοι είτε δεν πληρωνόμαστε κανονικά. Σε περίπτωση που τα σπίτια μας τα πάρουν οι τράπεζες από τον ΟΕΚ είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι, αν όχι κανείς, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις που θα είναι υπέρογκες και πολλαπλάσιες από αυτές που επιχειρούσε να διαμορφώσει ο ΟΕΚ».

Ο Γιάννης Γαλανός, άνεργος, υπογραμμίζει για τις εκτάσεις - φιλέτα που υπάρχουν στο Ολυμπιακό Χωριό και είναι στο στόχαστρο των ιδιωτών: «Στο Ολυμπιακό Χωριό εκτός από τα σπίτια που υπάρχουν, υπάρχουν και τεράστιες εκτάσεις, κοινόχρηστες που δεν έχουν ακόμη παραχωρηθεί στο δήμο. Π.χ. είναι μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων (η ζώνη πρασίνου), είναι μια έκταση 200 στρ. που είναι για το εμπορικό κέντρο και άλλα τόσα στρέμματα που είναι χώροι ελεύθεροι (πάρκα κλπ.). Ολα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο φιλέτο, ιδιοκτησίας του ΟΕΚ, και σε περίπτωση κατάργησης του ΟΕΚ, όλα αυτά θα πάνε σε τράπεζες και ιδιώτες, θα πάνε για εκμετάλλευση. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους χώρους, δε θα πλησιάσει κανένας να τους αξιοποιήσει, να χτίσει, να κάνει οτιδήποτε».

Συναντήσαμε στη διάρκεια κινητοποίησης στον ΟΕΚ την περασμένη βδομάδα, τον Αργύρη Μαρινάκη, οικοδόμο, που ζει στον οικισμό του ΟΕΚ «Αλέξανδρος Παναγούλης» στις εργατικές κατοικίες Αγίας Αννας στις Αχαρνές. «Αν κλείσει ο ΟΕΚ, μιλάμε για το θάνατό μας, ή, για να το πω καλύτερα, είναι η εξαθλίωσή μας. Θα βρεθούμε ξαφνικά στο δρόμο. Γιατί; Διότι τα σπίτια αυτά τα έχουμε πάρει με κάποιες προϋποθέσεις από τον ΟΕΚ. Το κόστος, με το οποίο έχουμε πάρει αυτά τα σπίτια είναι το κατασκευαστικό κόστος, με το οποίο φτιάχνει ο ΟΕΚ τα σπίτια. Αν οι τράπεζες πάρουν τα σπίτια αυτά, αυτομάτως το κόστος θα τριπλασιαστεί, μπορεί και παραπάνω, άρα και η δόση που είναι να δώσουμε θα αυξηθεί αντίστοιχα. Πολλοί από μας είναι άνεργοι. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι τρία χρόνια άνεργος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ