Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές «υποθήκες» στην υφαλοκρηπίδα

Νέες υποθήκες σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ενέγραψε για μια ακόμα φορά η τουρκική πλευρά, με την πραγματοποίηση το προηγούμενο τριήμερο από τουρκικό ερευνητικό πλοίο ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα λίγο έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στόχος, μαζί με τη γενίκευση και το βάθεμα της αμφισβήτησης, η δημιουργία τετελεσμένων αναφορικά με τη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, καθώς είναι σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, που έχει επιταχυνθεί μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Χτες το πρωί στις 6.30 το ωκεανογραφικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ», ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο υποθαλάσσιων ερευνών, μετά από ολονύχτια έρευνα στη θαλάσσια περιοχή που ορίζεται 8 ν. μίλια νότια της Θράκης και 15 ν. μίλια βόρεια της Σαμοθράκης και το μεσημέρι κατευθύνθηκε στα Στενά.

Στη διάρκεια της νύχτας πόντισε ανενόχλητα στο βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ειδικό εξοπλισμό γι' αυτού του είδους τις έρευνες (σεισμικές) κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται για μια απλή βόλτα, αλλά για μια καθαρά ενέργεια παραβίασης, σύμφωνα με όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να διασκεδάζει τις εντυπώσεις, διαψεύδοντας πως κάνει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και υποστηρίζοντας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πως πρόκειται για «υδρογραφικές μετρήσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ