Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καλά κρυμμένα τα κανάλια της μίζας

Στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των τραπεζών και των οφ σορ εταιρειών κρύβονται οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της «ΖΗΜΕΝΣ» προς πολιτικούς, ενώ οι όποιες αναφορές γίνονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας σε χρηματισμούς πολιτικών από διάφορους μάρτυρες, παραμένουν προς το παρόν ανώνυμες.

Χτες έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ερεύνησε τα πρώτα 25 από τα 59 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ», χωρίς όμως - όπως αναγνωρίζει η ίδια - να κατορθώσει να ρίξει φως στη ροή του «μαύρου χρήματος» της γερμανικής πολυεθνικής.

Η Τράπεζα εξέτασε τις συναλλαγές 25 προσώπων (στελεχών της «ΖΗΜΕΝΣ», του ΟΤΕ, χρηματιστών και παρένθετων προσώπων), αλλά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν κατέληξε σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση, αλλά και την τελική διάθεση των χρηματικών ποσών.

Κατά τη διερεύνηση των λογαριασμών και την αναζήτηση παραστατικών, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της «ΖΗΜΕΝΣ», ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοροπωλησία μετοχών. Οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ότι δεν κατέστη δυνατή η αναζήτηση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την κατάθεση στην ανακρίτρια του Φ. Κίντου, που ήταν συνέταιρος με τον Γ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διαχειριζόταν τον τραπεζικό λογαριασμού του Π. Μαυρίδη (χειριστή των «μαύρων ταμείων» της «ΖΗΜΕΝΣ»), κατά καιρούς γινόταν μεταξύ τους συζητήσεις για χρηματισμό πολιτικών.

Είπε ακόμα ότι ο νόμος Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, διευκόλυνε τη «ΖΗΜΕΝΣ» να φέρει λεφτά στην Ελλάδα, αξιοποιώντας ένα δίκτυο από τραπεζίτες και διάφορες εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ