Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ ή μ (ι) οι των εργασιακών σχέσεων

Και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων βιώνουν την ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας

Motion Team

Και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων βιώνουν την ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας
Σε πολλούς μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων παίρνει σάρκα και οστά. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με 2μηνες και 3μηνες συμβάσεις, ωρομίσθιοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου. Ουσιαστικά, η αντεργατική επίθεση που η ΚΕΔΚΕ σκέφτεται να κλιμακώσει μέσω των δήμων, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Απλώς, το σχέδιο της διοίκησης κάνει ένα βήμα ακόμα στην κατεύθυνση της αντιδραστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει όσα συμβαίνουν σε μια σειρά δήμους του Λεκανοπεδίου. Μια εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται δήμαρχοι και δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ την υπόθεση «εργασιακά δικαιώματα».

  • Στην Πετρούπολη δήμαρχος είναι ο Στέφανος Βλάχος που πρόσκειται στο ΣΥΝ. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Πριν το καλοκαίρι προσέλαβε 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα για διάφορες ειδικότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπουλης», υπολογίζεται ότι το προσωπικό του δήμου αυξήθηκε κατά 50% με προσλήψεις διαφόρων συμβάσεων. Ο ορισμός της ομηρίας.
  • Στο Ελληνικό δήμαρχος είναι ο Ιορδάνης Ευφραιμίδης. Η διοίκησή του στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ. Εκεί, μέχρι τον περασμένο Ιούλη το 31% των εργαζομένων (45 σε σύνολο 145) ήταν συμβασιούχοι ή μερικώς απασχολούμενοι. Σήμερα, από τις 45 έχουν λήξει οι 31 συμβάσεις και απομένουν 14. Στα μέσα Ιούνη του 2005 η διοίκηση προσέλαβε 10 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για 4ωρη εργασία επί 18 μήνες.
  • Στην Καισαριανή η διοίκηση του δήμου στηρίζεται από τον ΣΥΝ. Δήμαρχος πλέον είναι ο Σπύρος Τζόκας. Ο προηγούμενος δήμαρχος Θ. Μπαρτζώκας είχε να επιδείξει... πλούσιο έργο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Πολλές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας ή με μερική απασχόληση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Μέχρι τον προηγούμενο Ιούλη, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δήμο έφταναν το ποσοστό του 25 - 30%.
  • Στην Καλλιθέα δήμαρχος είναι ο Κώστας Ασκούνης που στηρίχτηκε από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας (σ.σ. τι ειρωνεία...) δηλαδή στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης δεν είχαν πληρωθεί 15 ολόκληρους μισθούς! Οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά προγράμματα ήταν συνολικά 22, ενώ άλλοι 12 που συμμετείχαν στα ίδια προγράμματα είχαν να πληρωθούν από 4 έως 6 μήνες. Σήμερα, εργαζόμενοι σε δύο δημοτικές επιχειρήσεις είναι από 1 έως 5 μήνες απλήρωτοι και φυσικά πάντα με την εργασιακή ανασφάλεια μόλις λήξει η σύμβασή τους.
  • Στην Αγία Βαρβάρα δήμαρχος είναι ο Λ. Μίχος ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από την ανεργία. Μόνο σε μια συνοικία το ποσοστό φτάνει το 35%. Παρ' όλα αυτά, στο δήμο αν και χρειάζονται 350 εργαζόμενοι για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η διοίκηση - μέχρι πριν μερικούς μήνες - είχε μόνο 140 μόνιμους εργάτες. Ακόμα, το 90% των προσλήψεων γίνονται με συμβάσεις έργου και εποχική σχέση εργασίας.
  • Στο Γαλάτσι δήμαρχος είναι ο Θ. Τούντας και στις εκλογές του 2002 είχε κατέβει ως ...«ανεξάρτητος» υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι στο δήμο είναι σε ποσοστό 25% συμβασιούχοι, ενώ ίδρυσε δημοτική επιχείρηση όπου βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας 24 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που δουλεύουν μερικώς απασχολούμενοι.
  • Στο Δήμο Αθηναίων η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη και η διοίκηση του δήμου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005 προσέλαβαν στο δήμο 860 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 440 εργαζόμενοι με 4ωρη απασχόληση 18 μηνών. Ακόμα, έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει 80 εργαζόμενους να υπογράφουν ότι θα απασχολούνται όποτε και όταν τους έχει ανάγκη η Διεύθυνση Πρασίνου.
  • Στο Χαλάνδρι δήμαρχος είναι ο Γρ. Ζαφειρόπουλος που πρόσκειται στη ΝΔ. Στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα απασχολούνται 750 εργαζόμενοι. Από αυτούς, αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 420, τουλάχιστον μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι. Από αυτούς οι 83 εργάζονται με 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις είτε με μίσθωση έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του δήμου από τους 330 εργαζόμενους, μεγάλος αριθμός δουλεύει με συμβάσεις έργου ή ως ωρομίσθιοι...
  • Στο δήμο Βύρωνα ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς είναι εκλεκτός της ΝΔ. Η διοίκηση του δήμου προχωρά σε πολλές προσλήψεις με το πρόγραμμα «stage», δηλαδή ανασφάλιστη εργασία. Ενώ πριν μερικούς μήνες προχώρησε σε προσλήψεις με 4μηνες συμβάσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο χειραγώγησης και εξαπάτησης των εργαζομένων στο Πέραμα(2010-10-14 00:00:00.0)
Εκδικητικές και προληπτικές απολύσεις(2009-05-02 00:00:00.0)
Οσα έκαναν καθρέφτης για όσα θα κάνουν(2006-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-18 00:00:00.0)
Χαράτσια και ξεπούλημα(2005-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ