Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Ισπανία (επισκόπηση)

Αντιλαϊκή πολιτική και σκάνδαλα

Επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων το 1996 στην Ισπανία ήταν οι βουλευτικές εκλογές, η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, καθώς και οι αλλεπάλληλες κατηγορίες εναντίον στελεχών της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλες για τη συμμετοχή τους στις "ομάδες θανάτου" εναντίον Βάσκων αυτονομιστών.

Στις 3 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές στη χώρα όπου, ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης του "Σοσιαλιστικού Κόμματος", το δεξιό "Λαϊκό Κόμμα" του Χοσέ Μαρία Αθνάρ βγήκε νικητής της εκλογικής αναμέτρησης με διαφορά 1,4%. Σημαντικά όμως αύξησε το ποσοστό του και το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έλαβε τρεις έδρες παραπάνω απ' ό,τι είχε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το δεξιό "Λαϊκό Κόμμα" ήρθε πρώτο στις εκλογές, δεν κατάφερε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι άρχισε να ψάχνει για την υποστήριξη άλλων κομμάτων ή συνασπισμών.

Ωστόσο, ο Αθνάρ είχε τη δυσκολία να βρει την απαιτούμενη υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση και πήρε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να καταλήξει σε κάποια συμμαχία με τους Καταλανούς εθνικιστές της "Σύγκλισης και Ενωσης".

Παρά το γεγονός όμως, ότι άλλαξε το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, η ίδια, και ίσως χειρότερη, αντιλαϊκή πολιτική συνεχίστηκε. Ετσι, λίγες μέρες μόλις μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του Αθνάρ, ο νέος υπουργός Βιομηχανίας προέβη σε δηλώσεις που αφορούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων της Ισπανίας. Σαν αιτία των ιδιωτικοποιήσεων ανέδειξε την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στη Νομισματική Ενωση χρειάζεται να γίνουν περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, αξίας 200 δισεκατομμυρίων πεσετών (1,57 δισεκατομμύρια δολάρια). Τα εργατικά σωματεία, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασαν σε αυτά τα σχέδια με ποίκιλλες συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δύο μήνες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα πρέπει να προχωρήσει στο "πάγωμα" των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, τονίζοντας πως απαραίτητο για να ενταχθεί η χώρα στη Νομισματική Ενωση, ενέργεια που προκάλεσε την αγανάκτηση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιτυχημένη γενική απεργία στις 11/12.

Την ίδια στιγμή, και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, συνεχίστηκαν τα σκάνδαλα που εμπλέκουν ανώτατα στελέχη του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" στο "βρώμικο πόλεμο" ενάντια στους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ. Μεταξύ άλλων ακούστηκε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, καθώς και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ανάμεσα στους 140 βουλευτές του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" στη νέα Βουλή συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας και κυριότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση του "βρώμικου πολέμου" της παρακρατικής οργάνωσης "Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου", γνωστής ως GAL.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την αποτυχία του Γκονζάλες να επανεκλεγεί το κόμμα του πρώτο κόμμα, αυτός και δύο κορυφαία στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαλλάχτηκαν από την κατηγορία συμμετοχής στο "βρώμικο πόλεμο" κατά των Βάσκων αυτονομιστών. Ετσι, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες, οι οποίες, όπως ανέφερε, στηρίχτηκαν σε φήμες και προσωπικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, αναμένεται συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ