Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Πακιστάν (ανασκόπηση)

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Το τέλος της "Δυναστείας Μπούτο";

Οποιος έλεγε στις αρχές του 1996 ότι η Μπεναζίρ Μπούτο, ειδωθείσα ως "ηρωίδα" πίσω στα 1993, θα βρισκόταν κρατούμενη και καθαιρεμένη από την πρωθυπουργία στα τέλη του έτους, κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στο φόνο του αδελφού της, θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί ευφάνταστος - αν όχι φαντασιόπληκτος. Και όμως, αυτό ακριβώς συνέβη στη "νεαρή" δημοκρατία του Πακιστάν. Ομως, φυσικά, είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κάποιος με ασφάλεια περί απομάκρυνσης της Μπούτο από τα πολιτικά πράγματα του Ισλαμαμπάντ.

Μια (όχι και τόσο) αναπάντεχη κρίση

Τα επεισόδια, σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, κατέληξαν, το Σεπτέμβρη, σε σκληρές συγκρούσεις στο Καράτσι, στις οποίες σκοτώθηκε υπό "περίεργες" συνθήκες ο αδελφός της πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, Μουρτάζα Μπούτο, και έξι οπαδοί του. Η μητέρα Μπούτο κατηγόρησε ανοιχτά την Μπεναζίρ και τον γαμπρό της, Αλί Ζαρντάρι, για το φόνο. Διαδηλώσεις ξέσπασαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ βίαια επεισόδια καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις, με αντιπάλους θρησκευτικές κοινότητες σουνιτών ή σιιτών, αλλά και διαδηλωτές με την Αστυνομία. Το Νοέμβρη, η κρίση προσέλαβε νέα μορφή: μετατέθηκε στους κόλπους της κυβέρνησης, όταν με απόφαση του Προέδρου, Φαρούκ Λεγκάρι, διαλύθηκε η Εθνοσυνέλευση, καθαιρέθηκε η πρωθυπουργός Μπούτο (η οποία τέθηκε σε περιορισμό κατ' οίκον, ενώ συνελήφθησαν ο σύζυγός της Αλί Ζαρντάρι και ο κυβερνήτης της επαρχίας του Παντζάμπ). Αυθημερόν, ο Μεράζ Χαλίντ ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και δήλωσε ότι το Φλεβάρη του 1997 θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές.

Παρά την εμφανή, ή λιγότερο εμφανή, κατά περίσταση, υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Προέδρου Λεγκάρι, η Μπούτο δήλωσε δημόσια ότι οι πράξεις του είναι αντισυνταγματικές και απαίτησε αποφυλάκιση του συζύγου της, ενώ στις 13 Νοέμβρη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση της αποπομπής της. Στις 23 Νοέμβρη, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και μια δεύτερη προσφυγή της. Ως σήμερα, η κρίση παραμένει...

Πολιτικο-θρησκευτικός φανατισμός

Το επικίνδυνο μείγμα πολιτικού και θρησκευτικού φανατισμού έκανε ξανά την εμφάνισή του το 1996 και στο Πακιστάν, προοικονομώντας (και) σε αυτή τη χώρα μέλλουσες σοβαρές περιπλοκές. Το Μάη, στο Παντζάμπ, ισλαμιστές τοποθέτησαν βόμβα σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων. Τον Ιούλη, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 76 τραυματίστηκαν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Λαχόρης και στην αγορά της πόλης Σάργκοντα. Τον Αύγουστο, ένοπλοι εισέβαλαν σε ναό, επιτέθηκαν εναντίον σιιτών προσκυνητών στο Παντζάμπ και σκότωσαν 15 από αυτούς, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 20. Οι ταραχές συνεχίστηκαν τον Οκτώβρη, όταν μετά από ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ συνελήφθησαν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κινήματος Τζαμάα Ισλαμί, και το Νοέμβρη, όταν προκλήθηκε η προαναφερθείσα πολιτική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ