Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επαναστάσεις, απεργίες και διεκδικήσεις με αιτίες...

Η εμφάνιση νέας ανταρτικής οργάνωσης με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο, οι διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων σε Αργεντινή και Βενεζουέλα, οι αγροτικές ταραχές στη Βραζιλία και η υπόθεση ομηρίας εκατοντάδων ξένων διπλωματών, επιχειρηματιών και Περουβιανών αξιωματούχων στο σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα από τους αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" "σφράγισαν" την ειδησεογραφία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στις 2 Γενάρη,ο υποδιοικητής Μάρκος ανακοινώνει στο Μεξικό τη συγκρότηση του "Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Ζαπατίστας" για να σπάσει, όπως λέει, το μονοπώλιο του κυβερνώντος "Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος" στην εξουσία.

Στις 7 Γενάρη διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα. Μεγάλη η αποχή των ψηφοφόρων. Εκλέγεται ο 49χρονος Αλβάρο Αρζού του "Κόμματος Εθνικής Προόδου" με 52%.

Στις 31 Γενάρη ένταση επικρατεί μέσα και έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουα... Εκατοντάδες φοιτητές κάνουν κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την κατάντια της εκπαίδευσης και τις χαμηλές δαπάνες της κυβέρνησης για την παιδεία.

Στις 5 Φλεβάρη αεροσκάφος D - C8 πέφτει σε φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας της Παραγουάης, Ασουνθιόν, προκαλώντας το θάνατο 24 πολιτών.

Στις 24 Φλεβάρη,οι ΗΠΑ επιδίδονται σε επίδειξη δύναμης με αφορμή την κατάρριψη 2 αμερικανικών ιδιωτικών αεροσκαφών τύπου "Τσέσνα" της αντεπαναστατικής οργάνωσης "Αδέλφια στη Βοήθεια" από ένα κουβανικό μαχητικό Μινγκ. Η Κούβα υποστηρίζει ότι τα Τσέσνα πετούσαν στον εθνικό εναέριο χώρο της.

Στις 7 Μάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει το νομοσχέδιο "Χελμς - Μπάρτον" προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κούβα, τον Καναδά, το Μεξικό και χώρες της Καραϊβικής, υποστηρίζοντας ότι έτσι θίγονται οι νόμοι του διεθνούς εμπορίου.

Στις 15 Μάρτη στη Βραζιλία ξεσηκώνονται δεκάδες χιλιάδες αγρότες ζητώντας την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Ενρίκο Καρδόσο για αγροτική μεταρρύθμιση.

Στις 5 Απρίλη,στην Αργεντινή, η πρωτοεμφανιζόμενη "Επαναστατική Λαϊκή Οργάνωση" βάζει στο στόχαστρό της τον 57χρονο γιατρό Χόρχε Μπέργες που είχε συμμετάσχει σε βασανιστήρια πολιτών στη διάρκεια της χούντας (1976 - 1983). Στις 18 Απρίλη,20 Βραζιλιάνοι ακτήμονες σκοτώνονται από αστυνομικούς σε μπλόκο οδικής αρτηρίας στη βορειοδυτική βραζιλιάνικη πολιτεία Πάρα. Πάνω από 10.000 φτωχοί αγρότες διαδηλώνουν ζητώντας δωρεάν παροχή καλλιεργήσιμης γης.

Στις 23 Απρίλη,η Παραγουάη αποφεύγει το πραξικόπημα από τον στρατηγό Λίνο Σεζάρ Οβιέδο, όταν αυτός καλείται από την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρλος Χουάν Βασμόζι να παραιτηθεί από τη διοίκηση του στρατού ξηράς. Η χούντα δεν επέστρεψε στη χώρα μετά από "συντονισμένες παρεμβάσεις" των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Στις 28 Μάη,δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της Βενεζουέλας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία και πραγματοποιούν πολυήμερες διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για τους απαράδεκτους μισθούς, τη φτώχεια και τη λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Καλδέρα. Την ίδια μέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ αποφασίζει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Κούβας προκαλώντας κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Στις 11 Ιούλη,οι ΗΠΑ απαγορεύουν τη χορήγηση βίζας στον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ερνέστο Σάμπερ, με την κατηγορία ότι συνδέεται άμεσα με το καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Κάλι και το διεθνές λαθρεμπόριο κοκαϊνης.

Στις 16 Ιούλη,ο Μπιλ Κλίντον μετά τις αντιδράσεις της ΕΕ και του Καναδά, αποφασίζει να παγώσει για 6 μήνες το άρθρο 3 του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που επιβάλλει σε αμερικανικά δικαστήρια να καταδικάζουν όσους ξένους κάνουν επενδύσεις στην Κούβα.

Στις 29 Αυγούστου,οι αστυνομικές αρχές της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, καταστέλλουν τις εργατικές διαδηλώσεις χιλιάδων με γκλομπς και εκατοντάδες δακρυγόνα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται γιατί έχουν να δουν αυξήσεις από το 1995 και ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με 112%!

Στις 30 Αυγούστου,ο πρωτοεμφανιζόμενος μεξικανικός ανταρτικός "Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός" εξαπολύει αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 14 νεκρούς. Στις 28 του ίδιου μήνα είχε διακηρύξει ότι στόχος του είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο και η αντικατάστασή του με σχήμα αριστερών κομμάτων.

1η Σεπτέμβρη και ο Πρόεδρος του Μεξικού διαβεβαιώνει πως θα πατάξει τον Λαϊκό Επαναστατικό Στρατό με όλα τα μέσα. Θέτει το στρατό σε κατάσταση ετοιμότητας και περιμένει... Οι πρώτες συμπλοκές γίνονται στο χωριό Λα Πέρντιζ.

Στις 9 Σεπτέμβρη,στην περουβιανή πόλη Παρκόνα συλλαμβάνεται 25χρονος βιαστής και δολοφόνος 5 ανήλικων κοριτσιών στο εγκατελειμμένο "σπίτι της φρίκης".

Στις 20 Σεπτέμβρη εφημερίδα της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι πράκτορες της ΣΙΑ επί κυβέρνησης Ρήγκαν διοχέτευαν κοκαϊνη και κρακ στις φτωχογειτονιές των μαύρων Αμερικανών και ότι με τα κέρδη που έβγαζαν χρηματοδοτούσαν αντικομμουνιστικές οργανώσεις στη Νικαράγουα!

Πάνω από 20.000 Βολιβιανοί αγρότες διαδηλώνουν την 1η Οκτώβρη στην πρωτεύουσα Λα Παζ με αίτημα το αναμοίρασμα της γης σε άπορους αγροτοκαλλιεργητές.

Στις 16 Οκτώβρη,οι ΗΠΑ μπλοκάρουν το αίτημα της ΕΕ για συζήτηση του αμερικανικού υπερνόμου "Χελμς - Μπάρτον" στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη.

Στις 20 Οκτώβρη,η αργή καταμέτρηση των προεδρικών εκλογών τροφοδοτεί τους φόβους για νόθευση των αποτελεσμάτων. Σκληρή η αναμέτρηση ανάμεσα σε Ντανιέλ Ορτέγκα και Αρνόλντο Αλεμάν, ο οποίος και γίνεται πρόεδρος με ποσοστό πάνω από 50%.

Στις 29 Οκτώβρη αστυνομικοί συλλαμβάνουν την πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, με την κατηγορία της εξύβρισης του στυγνού δικτάτορα Αουγούστ Πινοσέτ.

Στις 12 Νοέμβρη, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι στις 29 Δεκέμβρη υπογράφει συνθήκη εκεχειρίας με τους αντάρτες της "Εθνικής Επαναστατικής Ενότητας". Πανηγυρισμοί σε όλη τη χώρα για τον τερματισμό του 36χρονου εμφύλιου πολέμου.

Στις 26 Νοέμβρη,η Κούβα αποσύρει τα διαπιστευτήρια του νέου Ισπανού πρεσβευτή Χοσέ Κορντές Πλάνας κρίνοντας πως η πολιτική του Ισπανού πρωθυπουργού αποτελεί "κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά" της χώρας. Ενα 48ωρο πριν, ο Αθνάρ είχε αποκαλέσει τον Φιντέλ Κάστρο "δικτάτορα"!

Στις 17 Δεκέμβρη,αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" αιχμαλωτίζουν στο σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη πάνω από 400 - 500 ξένους διπλωμάτες, πρεσβευτές, επιχειρηματίες και Περουβιανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ζητούν την απελευθέρωση 300 συντρόφων τους που κρατούνται σε φυλακές του Περού, της Βολιβίας και της Ουρουγουάης. Στις 19 Δεκέμβρη η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοινώνει πως θα χορηγήσει στους αντάρτες πολιτικό άσυλο. Στις 22 Δεκέμβρη οι αντάρτες απελευθερώνουν σε ένδειξη καλής θέλησης 225 ομήρους. Η αγωνία συνεχίζεται για άλλα 140 άτομα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια η στάση της κυβέρνησης στο νόμο Χελμς - Μπάρτον;(1998-06-20 00:00:00.0)
Αβέβαιος ο τρόπος κατάληξης(1996-12-21 00:00:00.0)
Ελπίδες για μη εφαρμογή του Χελμς - Μπάρτον;(1996-12-18 00:00:00.0)
Στυγνός αμερικανικός εκβιασμός(1996-05-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας(1996-05-22 00:00:00.0)
Αντίποινα για το εμπάργκο κατά της Κούβας(1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ