Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό

Χρονιά εκλογών ήταν το 1996 για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα όσα κυοφόρησαν οι κάλπες επέφεραν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και των δύο χωρών. Ωστόσο, η παραδοσιακά "ισχνή" ειδησεογραφία από την Ωκεανία δεν ακολούθησε τα χνάρια των προηγούμενων χρόνων. Η ψήφιση νόμου για την ευθανασία και το άγριο φονικό που εξαπολύει ο 28χρονος μανιακός δολοφόνος Μάρτιν Μπράιαντ κατά τουριστών και ντόπιων στη Νότια Αυστραλία προκαλούναίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη.

Στις 21 Φλεβάρη,το Κοινοβούλιο της αυστραλιανής πολιτείας του "Βόρειου Εδάφους" εγκρίνει νομοσχέδιο για την ευθανασία ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας.

Η 2η Μάρτη βρίσκει την Αυστραλία στο ρυθμό των γενικών εκλογών. Ο 56χρονος ηγέτης των Φιλελεύθερων, Τζον Χάουαρντ, κερδίζει τις εκλογές ανεβαίνοντας στην εξουσία μετά από χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το Εργατικό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός Πολ Κίτινγ των Εργατικών ηττάται, καθώς η συνεργασία ανάμεσα σε βουλευτές του Φιλελεύθερου και Εθνικού Κόμματος κατακτά την πλειοψηφία των 148 εδρών της Βουλής. Τον ίδιο μήνα, η κυβέρνηση αίρει τους περιορισμούς που ίσχυαν εδώ και 13 χρόνια στην εξαγωγή ουρανίου. Στις 29 Απρίλη,ο 28χρονος Μάρτιν Μπράιαντ εισβάλλει σε καφενείο της πόλης Πορτ Αρθρουρ της Νότιας Αυστραλίας και πυροβολεί εν ψυχρώ σκοτώνοντας 34 άτομα και τραυματίζοντας 19. Ο δράστης συλλαμβάνεται με εγκαύματα και ενώ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο τού απαγγέλλεται η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροήν.

Στις 19 Αυγούστου επεισοδιακές εργατικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έξω από το αυστραλιανό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα. Χιλιάδες εργάτες, φοιτητές και ιθαγενείς Αβορίγινες διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην εκπαίδευση και τη συρρίκνωση της δύναμης των συνδικάτων. Πάνω από 30 άτομα συλλαμβάνονται και τραυματίζονται από συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών μέσα στο Κοινοβούλιο.

Στις 13 Οκτώβρη,διεξάγονται γενικές εκλογές και στη Νέα Ζηλανδία. Το Εθνικό Κόμμα του Τζιμ Μπόλτζερ παίρνει 34%, το Εργατικό Κόμμα της Ελεν Κλαρκ κατακτά το 28% και το πρωτοεμφανιζόμενο Πρώτο Κόμμα του Μαορί, δικηγόρου Γουίστον Πίτερς. Κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Εθνικό και το Πρώτο Κόμμα σχηματίζεται στις αρχές Δεκέμβρη.

Στις 7 Οκτώβρη,το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστραλίας μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ