Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πολιτική παρέμβαση Ρεν πριν ανοίξουν οι κάλπες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι υπουργοί του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» και ο αρχηγός του, απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αποχώρησαν χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο που συζητούσε την προενταξιακή συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ υπογραμμίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πολιτική και το ρόλο των Βρυξελλών στην απόσχιση και «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου... Τα υπόλοιπα «φιλοευρωπαϊκά» μέλη της κυβέρνησης ενέκριναν τη συμφωνία, όπως και το πρόγραμμα συμμετοχής της Σερβίας στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ».

Το ίδιο 24ωρο, ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν, «προειδοποίησε» χτες ότι οι προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ θα «μειωθούν» εάν νικήσουν στις αυριανές εκλογές οι εθνικιστές... Απευθυνόμενος στους Σέρβους, ο Ρεν τους κάλεσε να δώσουν την ψήφο τους στους φιλο-ευρωπαίους υποψήφιους, ισχυριζόμενος ότι η νίκη τους «θα ήταν καλύτερη για τη Σερβία και για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η ΕΕ θα συζητήσει με το Βελιγράδι το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας, ακόμα και σε περίπτωση νίκης των εθνικιστών στις εκλογές.

Τέλος, περίπου 400 Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδήλωσαν χτες στην Πρίστινα διαμαρτυρόμενοι για τη διεξαγωγή σερβικών βουλευτικών εκλογών σε δήμους και κοινότητες του Κοσσυφοπέδιο όπου κατοικεί σερβική μειονότητα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ