Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εορτασμοί και βαρύ «κατηγορώ» προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με εντυπωσιακές τελετές συνεχίζονται στο Ισραήλ οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο διεθνούς καμπάνιας, το Δίκτυο των Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με πληρωμένη καταχώρισή του στη βρετανική «Χέραλντ Τρίμπιουν», παρουσίασε κείμενο, το οποίο υπογράφουν 54 προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και της τέχνης, με τον τίτλο: «Εξήντα χρόνια παλαιστινιακού εκτοπισμού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γιορτάζονται τα εξηντάχρονα του Ισραήλ».

Το κείμενο, όπου υπογραμμίζεται ότι επί έξι δεκαετίες, οι ισραηλινές κυβερνήσεις υποστηριζόμενες, κυρίως, από την Ουάσιγκτον περιφρονούν όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την κατεχόμενη παλαιστινιακή και αραβική γη, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε είδος δικαίου, υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο συμπατριώτης του μουσικός Ρότζερ Γουότερς, η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Ναόμι Ουάλας, ο Ιταλός φιλόσοφος Τζάνι Βάτιμο, ο Ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο αλλά και ο Ισραηλινός ποιητής Ααρόν Σαμπζάι και οι συμπατριώτες του Ιλάν Πάπε, ιστορικός, και Εγιάλ Σιβάν, σκηνοθέτης.

Εντός Ισραήλ, πάντως, οι εικόνες από τους εορτασμούς σκιάστηκαν, προς στιγμήν, από την εκτόξευση ρουκετών, από τη Λωρίδα της Γάζας, προς την κοινότητα Κφαρ Αζα, στο Νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός και να τραυματιστούν τρεις. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ