Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε τεντωμένο σχοινί

Οι ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» ελέγχουν όλες τις οδικές αρτηρίες της Βηρυτού

Associated Press

Οι ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» ελέγχουν όλες τις οδικές αρτηρίες της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, αργά χτες βράδυ, στη λιβανική πρωτεύουσα. Οι φιλοκυβερνητικοί ένοπλοι, μετά από συγκρούσεις που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, παρέδωσαν τα όπλα και τον έλεγχο των σουνιτικών συνοικιών στους μαχητές της «Χεζμπολάχ» και στους συμμάχους τους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρέδωσαν όσους έπεσαν στα χέρια τους στο λιβανικό στρατό. Εκτός συγκρούσεων παρέμενε, προς το παρόν, ο χριστιανικός τομέας της πόλης. Αντίθετα, σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν εκτός Βηρυτού. Δύο Δρούζοι μαχητές, του κόμματος που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ», σκοτώθηκαν στη Χάλντε. Συνολικά, αναφέρονται 14 νεκροί και 30 τραυματίες.

Η «Χεζμπολάχ» απομάκρυνε σταδιακά τους μαχητές της από τις σουνιτικές συνοικίες, όπου αναπτυσσόταν ο λιβανικός στρατός, κάτι που έπραξε και στο λιμάνι της Βηρυτού. Ανάλογη ήταν η διαδικασία και στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού, του ραδιοφώνου και της εφημερίδας που ελέγχει η οικογένεια Χαρίρι και το σουνιτικό κόμμα της «Κίνημα για το Μέλλον». Κατά πολλούς αναλυτές, αυτό έγινε για να αποσαφηνιστεί ότι η σιιτική οργάνωση δεν επιδιώκει να επιβάλλει κατοχή στην πρωτεύουσα.

Αντίθετα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (Χεζμπολάχ και άλλοι) διατηρούν τα οδοφράγματα σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, και στη λεωφόρο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο, διατηρώντας, επί της ουσίας, τον έλεγχο της Βηρυτού. Στα σύνορα με τη Συρία, συνωστίζονται, ήδη, εκατοντάδες άνθρωποι, ντόπιοι και ξένοι, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ ταξιδιωτικές οδηγίες εξέδωσαν αρκετές κυβερνήσεις.

Αδιάλλακτη, αν και σε κλοιό, η κυβέρνηση Σινιόρα

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι στόχος δεν είναι «ούτε ο εμφύλιος, ούτε η εξουσία. Στόχος είναι η ανάκληση των αποφάσεων κατά της Χεζμπολάχ (η απαγόρευση λειτουργίας του δικτύου τηλεπικοινιών ασφαλείας που διατηρούσε) και η συνεννόηση για την έναρξη εθνικού διαλόγου, που δε θα στερεί από την αντιπολίτευση το δικαίωμα της δίκαιης συμμετοχής της στη λήψη αποφάσεων».

Αδιάλλακτη εμφανίζεται, όμως, η φιλοαμερικανική κυβερνητική συμμαχία. Αν και ο Σάαντ Χαρίρι και ο, έτερος, «κυβερνητικός» Δρούζος Ουαλίντ Τζουμπλάντ, φέρονται εγκλωβισμένοι στη δυτική Βηρυτό, εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σινιόρα συνεδρίασαν σε ορεινή περιοχή ελεγχόμενη από τους χριστιανούς Φαλαγγίτες (που επίσης στηρίζουν το Σινιόρα), χτες το απόγευμα.

Στην τελική ανακοίνωση, η «Χεζμπολάχ» κατηγορείται για ένοπλο πραξικόπημα υπέρ των συμφερόντων τρίτων χωρών, κυρίως του Ιράν, και καλείται ο στρατός ν' αναλάβει την ευθύνη της πρωτεύουσας και οι αραβικές χώρες, όπως και η διεθνής κοινότητα, να «πιέσουν». Υπουργός της κυβέρνησης Σινιόρα ξεκαθάριζε ότι «είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά να υπαναχωρήσει από την απόφασή της».

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Σινιόρα ζητώντας από Ιράν και Συρία να τερματίσουν τη βοήθειά τους προς τη «Χεζμπολάχ», ενώ η Κοντολίζα Ράις δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες για κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί, διπλωματικά, από τον Σινιόρα». Στο Ιράν επέρριψε την ευθύνη της κρίσης το Ισραήλ, ενώ αντίστροφα το Ιράν κατηγόρησε τις «τυχοδιωκτικές επεμβάσεις» των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την κρίση. Ο Σύρος Πρόεδρος μίλησε για «εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου» ενώ Αίγυπτος και Σ. Αραβία (γνωστή υποστηρίκτρια της κυβέρνησης Σινιόρα και ιδιαίτερα του Χαρίρι) ζήτησαν έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, εντός δύο ημερών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση στην αστάθεια(2009-09-11 00:00:00.0)
Επαφές «Χεζμπολάχ» - Δρούζων(2009-06-20 00:00:00.0)
Φουάντ Σινιόρα(2007-06-10 00:00:00.0)
Διχασμένες αντιδράσεις για το διεθνές δικαστήριο(2007-06-01 00:00:00.0)
«Βήματα» και επαναπροσεγγίσεις(2007-03-10 00:00:00.0)
Βήματα πολιτικής αποκλιμάκωσης;(2007-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ