Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίος κρατικός φορέας στη Ναυπηγοεπισκευή

Τα προβλήματα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» είχε χτες το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό.

Οι 1.400 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» μετά την πώληση των ναυπηγείων (πριν τρεις μήνες) σε εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, από τη γερμανική Thyssen Krup, η οποία διατηρεί ισχυρό ποσοστό και στο νέο σχήμα.

Στο προσύμφωνο που υπογράφτηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η εκποίηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τμήματος και η διατήρηση μόνο του τομέα που αφορά σε παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Επί της ουσίας, η συμφωνία προαναγγέλλει το παραπέρα νέκρωμα του Ναυπηγείου, την απαξίωση και απόλυση του ειδικευμένου προσωπικού του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 160 εργαζόμενοι από το τμήμα τροχαίου υλικού μένουν χωρίς μεροκάματο εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, εξαιτίας της διαλυτικής τακτικής της πολυεθνικής.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο ναυπηγείο είναι παρελκυστική και αδιέξοδη και το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και σε πτώχευση. Μία πρακτική λύση υπάρχει αυτή τη στιγμή, να αναλάβει η κυβέρνηση, το κράτος τη λειτουργία του ναυπηγείου. Να εξασφαλίσει δουλειά, ασκώντας πίεση και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και δίνοντας τις απαραίτητες δουλειές που έχουν σχέση με το πολεμικό ναυτικό.

Γενικότερα, εμείς είμαστε υπέρ της προοπτικής ενός ενιαίου φορέα των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Πράγμα το οποίο μπορεί να διασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας και την αύξηση της δουλειάς σε αυτό το χώρο. Σε κάθε περίπτωση, δε δεχόμαστε ούτε ένας εργαζόμενος να χάσει τη δουλειά του. Θέλει η κυβέρνηση να το πει εκσυγχρονισμό, θέλει να το πει κρατικοποίηση, θέλει να το πει όπως να το πει, δεν δεχόμαστε ούτε ένας εργαζόμενος να χάσει τη δουλειά του, να γίνει θύμα δηλαδή μιας πολιτικής συνειδητής φθοράς και υποβάθμισης του κλάδου».

Για προσλήψεις και Ασφαλιστικό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους διορισμούς που έχουν κάνει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε: «Αν δεν είχαν αυτές τις διαφορές τα δύο κόμματα, τότε τι διαφορές θα είχαν; Αυτή είναι η απάντησή μας».

Σε ερώτηση, τέλος, για το Ασφαλιστικό και τις αντιδράσεις ενόψει της ψήφισής του, απάντησε:

«Το θέμα ξεκινάει από το εξής: Είσαι υπέρ ή κατά του μνημονίου; Που είναι ένα μνημόνιο σωτηρίας των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των πιστωτών, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Εάν είσαι κατά του μνημονίου, τότε πρέπει πραγματικά να καταψηφίζεις ό,τι γεννάει και σχετίζεται με το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Ολα τα άλλα τώρα, επιλεκτικά άρθρα, επιλεκτικές τροποποιήσεις, είναι κοροϊδία για τον κόσμο και προσβολή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ