Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εν ονόματι της κοινωνίας το έγκλημα
  • Η Κυβερνητική Επιτροπή επικύρωσε τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Ως απαίτηση της κοινωνίας τον εμφάνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ως «μειοψηφία» τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς
  • Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, μίλησε για «αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», ενώ εξόφθαλμος στόχος είναι η δημιουργία των πανεπιστημίων της αγοράς

Εν ονόματι της «κοινωνίας» και της «αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου» η κυβέρνηση επιχειρεί να σαρώσει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και να δημιουργήσει τα πανεπιστήμια της αγοράς, με ισχυρό εργαλείο τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την κατάθεση του εκτρωματικού νόμου - πλαίσιου, εκτιμώντας ότι θα έχει το ΠΑΣΟΚ «στο πλευρό της», καθώς και τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ που ήδη ασκούν κριτική από τη σκοπιά ότι «οι αλλαγές δεν είναι αρκετά τολμηρές» και πως τάχα «δε συνιστούν μεταρρυθμίσεις». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, κόντρα στο κλίμα της τεχνητής πόλωσης των προηγούμενων ημερών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπολογίζει στη συναίνεσή του για να επιβάλει τις ολέθριες αλλαγές στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, η κυβέρνηση δήλωσε ότι αποσυνδέει τις «μεταρρυθμίσεις» στα πανεπιστήμια με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προφανώς για να διευκολύνει και τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Το «Μέγαρο Μαξίμου» εκτιμά ότι έχει διαμορφωθεί «το απαραίτητο κλίμα» και «οι αναγκαίες συμμαχίες», ώστε να προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται πανέτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να χτυπήσει τους αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, εντείνοντας για το σκοπό αυτό τη συκοφαντική επίθεση εναντίον τους, κάνοντας λόγο για «μειοψηφίες που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα».

Το ιδεολογικό - πολιτικό περιτύλιγμα των αντιδραστικών αλλαγών, όπως έγιναν από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή απέδειξε ότι είναι πράγματι καλός μαθητής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αφού στην κυριολεξία έκανε το μαύρο άσπρο. «Η κοινωνία, οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειές τους απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι «στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει και να υπερασπιστεί τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια είτε αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, είτε επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα είτε αξιοποιώντας τα αδιέξοδα της πολιτικής που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το «νέο» νόμο - πλαίσιο «ενθαρρύνεται η αυτοδιοίκηση και η αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων όταν αυτό που συμβαίνει είναι ότι βαθαίνει η αυτονόμηση από τις ανάγκες του λαού. Μίλησε για ανάδειξη του «κοινωνικού ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου», τη στιγμή που μεγαλώνουν οι ταξικοί φραγμοί και το πανεπιστήμιο «δουλεύει» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την αγορά. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «θωρακίζεται το κύρος των πανεπιστημίων» και των πτυχίων, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι εξομοιώνονται με διάφορες σχολές τριετούς φοίτησης και ιδιωτικά «παραμάγαζα».

Ειδικά για το άσυλο κάλυψε πλήρως την κατάργησή του και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι «η ανεξέλεγκτη βία», δείχνοντας προς την πλευρά των φοιτητών που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές πάλης, όπως οι καταλήψεις, κ.ά. Προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι «το άσυλο δεν καταργείται, αντιθέτως διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που σήμερα παραβιάζεται από την ανεξέλεγκτη βία», άφησε να διαφανεί το πού το πάει η κυβέρνηση: «Οταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις, όχι πλέον η Σύγκλητος, αλλά το Πρυτανικό Συμβούλιο, που είναι ένα μικρό και ευέλικτο σώμα, θα αποφασίζει για την παρέμβαση της Πολιτείας», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να προχωρήσει αταλάντευτα στην εισαγωγή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων μας», μέσα από πανεπιστημιακές επιτροπές δήθεν αναγνωρισμένου κύρους.

Ο πρωθυπουργός εμφάνισε τις παραπάνω «μεταρρυθμίσεις» «αυτονόητες και αναγκαίες αλλαγές», που «εκφράζουν την κοινή λογική και έχει έρθει η ώρα να γίνουν πραγματικότητα».

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει τους φοιτητές και γενικότερα όσους αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία «απέναντι» από την κοινωνία και τις ανάγκες της, ακριβώς για να αποκρύψει ότι αυτό ισχύει με την κυβέρνηση και την αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζει. «Γνωρίζω, βεβαίως, πως κάποιες μειοψηφίες θα συνεχίσουν να αντιδρούν», δήλωσε και έσπευσε να συμπληρώσει: «Ομως, η μεταρρύθμιση εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι αλλαγές έχουν τη στήριξη των πολιτών. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν το μέλλον των παιδιών μας»(!).

Για την υποστήριξη του νόμου - πλαίσιου επιστρατεύτηκαν οι συμμετέχοντες στην Κυβερνητική Επιτροπή υπουργοί, οι οποίοι με πανομοιότυπα «επιχειρήματα» και φράσεις δημιούργησαν μια εικόνα «αρραγούς ενότητας» της κυβέρνησης υπέρ του εκτρωματικού νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ