Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Με φόντο πετρέλαια, τουρκικές απειλές και γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Κρίσιμα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει σήμερα προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αναμένεται να θιγούν τα θέματα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, οι απειλές της Αγκυρας, η ευρωενωσιακή της «προοπτική» και οι επ' αυτού υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και η επαναπροωθούμενη επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Λίγο πριν αναχωρήσει χτες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι στην επίσκεψή του στην Αθήνα θα ήταν αφύσικο να μη γίνει αναφορά στο θέμα των πετρελαίων, αφού, όπως σημείωσε, σε κάθε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζητούνται όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Κ. Καραμανλή θα βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέφτηκε χτες το βράδυ την κατοικία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ραφήνα. Στην άτυπη αυτή συνάντηση δεν παρέστη η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη - γεγονός που ερμηνεύτηκε και ως αποκλεισμός της. Η ίδια νωρίτερα δήλωσε ότι πρόκειται για συνάντηση «δύο ηγετών» και πως ούτως ή άλλως τον κατάλογο των συζητήσεων τον ετοίμασε το ελληνικό ΥΠΕΞ (άρα το επιτελείο της). Επιπλέον, οι τρεις τους αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, με όλους τους τύπους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί:

- Το εγχείρημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Εγχείρημα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αλλά και εκνευρισμό στην τουρκική πρωτεύουσα.

- Η αντίδραση της Αγκυρας. Ηδη απείλησε Αίγυπτο και Λίβανο, χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Λευκωσία στο εγχείρημα εξόρυξης. «Προειδοποίησε» τις ενδιαφερόμενες εταιρείες πετρελαιοειδών να μην προχωρήσουν. Προανήγγειλε δικές της έρευνες (τύπου «Χόρα» και «Σισμίκ») για εντοπισμό κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ φημολογείται ότι δε θα διστάσει να στείλει και τα πολεμικά της πλοία προς υπεράσπιση των «συμφερόντων» της.

- Το ξαναζεσταμένο από ΗΠΑ - ΕΕ «ενδιαφέρον» τους για «επίλυση» του Κυπριακού με βάση τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μέσω επαναφοράς του καταψηφισμένου «σχεδίου Ανάν» στην ίδια ή ελαφρά τροποποιημένη μορφή.

- Η επαναφορά του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Η δημιουργία από πλευράς Αγκυρας τεχνητής έντασης σε Κύπρο ή Αιγαίο, με αφορμή το πετρέλαιο και γενικότερα τις ζώνες εκμετάλλευσης, πιθανά να δώσει την ευκαιρία σε διάφορους «ενδιαφερόμενους» για παραπομπή του ζητήματος στο Δικαστήριο της Χάγης και εξεύρεση «λύσης» με βάση ίσως και προσυμφωνημένα κείμενα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ