Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αξιος σύμμαχος στην επίθεση ενάντια στη δημόσια Παιδεία

Ζητώντας την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών, που θα επιταχύνουν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, υποδέχτηκε το νόμο - πλαίσιο, που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου, ανακηρύσσοντας το ΠΑΣΟΚ άξιο σύμμαχο της ΝΔ στην κοινή επίθεσή τους εναντίον της δημόσιας Παιδείας.

Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας τη γνωστή αντιπολιτευτική κριτική του κόμματός του, ...εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ατολμία»(!!!) στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και δήλωσε: «Λυπάμαι που δεν τόλμησε. Λυπάμαι που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάλογο που προσέφερε δυνατότητες για ρηξικέλευθες αλλαγές».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το νόμο -πλαίσιο πρότεινε 4ετείς συμφωνίες ξεχωριστά για κάθε πανεπιστήμιο, με τις οποίες επιδιώκει να παραδώσει τα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων και την ερευνά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριζε ότι η ΝΔ «συνεχίζει μια λαθεμένη αντίληψη κρατικιστικού ελέγχου και παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής διαδικασίας»... «Μας μίλησε», είπε ο ίδιος, «ο κ. Καραμανλής για αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς δεν τόλμησε να κάνει την τομή η κυβέρνηση».

Επιδιώκοντας συγχρόνως να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, να αποτρέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε τις αντιδραστικές προτάσεις του νόμου - πλαισίου που κατέθεσε η ΝΔ να τις εμφανίσει σαν ...«πρόχειρες και αποσπασματικές». Στο ίδιο μήκος κύματος και με κεντρικό στόχο να ξεγελάσει το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, αν και αναφέρθηκε στην «ατολμία» της κυβέρνησης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται «ευρύτατη συναίνεση για να περπατήσουν οι απαραίτητες αλλαγές» στην εκπαίδευση. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμοι «να συμβάλουν σε μια κοινή προσπάθεια» και τόνισε με νόημα πως η συναίνεση «είναι κάτι που πάντα επεδίωξα και πάντα θα επιδιώκω».

Για τις πρυτανικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μπορεί «να οδηγηθούμε σε πλήρη κομματικοποίηση του πανεπιστημίου», επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με τα δάνεια και τις υποτροφίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ...ξεχνώντας προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε παρόμοιες προτάσεις, όπως, π.χ., να ισχύουν δίδακτρα για κάθε φοιτητή που θα εισάγεται στα πανεπιστήμια, ένα μέρος του οποίου θα πληρώνει το κράτος. Σε σχέση με το θέμα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει το θέμα στην «αιωνιότητα».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιώνοντας πλήρως τις θέσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε ουσιαστικά την κατάργηση του ασύλου, όσον αφορά στις αλλαγές που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση και στοχεύουν στην κατάλυσή του, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο νόμος - πλαίσιο «δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και ολοκληρωμένα το θέμα του ασύλου».

Ολα στους ιδιώτες

Το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τη ΝΔ, είχε φροντίσει να δώσει χτες, με συνέντευξή του στα «Νέα», ο «σκιώδης» υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέντευξή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε: «Η θέση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παραμένει η ίδια μέχρι κεραίας». Στηρίζοντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα ισχυρίστηκε ότι η «πολιτεία με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει δεν μπορεί να ανοίξει και άλλα πανεπιστήμια» ...για την «αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει». Ο ίδιος παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ πρότεινε: «Αυτό που μπορεί να κάνει (σ.σ. η πολιτεία) όμως είναι να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»...

Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου δεν είναι «προσωπικές απόψεις» αλλά θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε για το άσυλο: «Το ισχύον καθεστώς έχει αποδειχθεί εξόχως αναποτελεσματικό στην προστασία των πανεπιστημίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ