Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να καταργήσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης

Με το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», υποδέχτηκαν εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, την περασμένη Κυριακή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη.

Αναφερόμενος αρχικά στο ισχυρό χαστούκι που έδωσε ο ιρλανδικός λαός στην ένωση των πλουτοκρατών της Ευρώπης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε: «Την περιβόητη Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας που είναι η μεταμφίεση του "ευρωσυντάγματος" που ακύρωσαν σε Γαλλία και Ολλανδία, ακύρωσε και ο ιρλανδικός λαός, η ιρλανδική εργατική τάξη για λογαριασμό όλων των εργατών της Ευρώπης. Ηταν η μόνη χώρα όπου έγινε δημοψήφισμα και αυτό επειδή το προβλέπει το σύνταγμά τους, η μόνη χώρα που έπεσαν πάνω από το λαό όλα τα κοράκια της Ευρώπης για να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί λακέδες της πλουτοκρατίας. Το "ναι" το είχαν σίγουρο. Ολο το προηγούμενο διάστημα μας έπαιρναν τα αυτιά για το ιρλανδικό θαύμα, για το ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης, για τη μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων. Δεν υπήρχε ομιλία του Καραμανλή που να μην έχει μέσα Ιρλανδία. Και όμως ο ιρλανδικός λαός είχε άλλη γνώμη. Τώρα ήρθε η σειρά των λαών να μιλήσουν για την Ιρλανδία, να πανηγυρίσουν για το ιρλανδικό "όχι", να απαιτήσουν να γίνει δημοψήφισμα στη χώρα τους».

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε ότι «είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Φοιτητικό κίνημα ανοργάνωτο, άμαζο, αποκομμένο από το ταξικό εργατικό κίνημα και τον υπόλοιπο λαό δεν έχει καμία τύχη. Η ζωή απαιτεί φοιτητικό κίνημα συγκροτημένο με δομή, με πανελλαδική οργάνωση, με συλλόγους ζωντανούς, με διοικητικά συμβούλια που να λειτουργούν, να συνεδριάζουν ανοιχτά μπροστά στους φοιτητές».


«Φέτος που τιμούμε τα 90χρονα του Κόμματός μας και τα 40χρονα της ΚΝΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες μέσα στις σχολές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό καθήκον, να ετοιμαστούμε για τη μεγάλη μάχη. Η μεγαλύτερη μάχη μέσα στο πανεπιστήμιο ήταν και παραμένει η μάχη των ιδεών. Σήμερα η πολιτικο-ιδεολογική μας δουλειά έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Μέσα στα αμφιθέατρα καλλιεργούν την αποδοχή της πολιτικής που μοιράζει την ανεργία και τη φτώχεια, την υποκουλτούρα, την ελευθερία των μονοπωλίων να καταστρέφουν το περιβάλλον. Στόχος τους να επιδράσουν συνολικά στον τρόπο σκέψης της νεολαίας, των νέων επιστημόνων. Αυτό υπηρετεί η προσπάθεια για αφομοίωση των κριτηρίων και της λογικής των μονοπωλίων, να πείσουν ότι το υπέρτατο ιδανικό, όρος για την πρόοδο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Να ζουν οι νέοι με την ψευδαίσθηση ότι θα γίνουν πετυχημένοι επιχειρηματίες, στην εποχή που ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Είμαστε πιο ικανοί και ώριμοι να δώσουμε αυτήν τη μάχη μέσα στο μάθημα, στην πορεία θα γινόμαστε ικανότεροι. Η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται μόνο έξω από το μάθημα και μέσα σε αυτό οι άνθρωποι των επιχειρήσεων να διδάσκουν την ιδεολογική τους σκουριά ανενόχλητοι. Τα μέλη της ΚΝΕ χρειάζεται να ξεχωρίζουν για την επιστημονική τους επάρκεια, τον πλούτο των γνώσεών τους. Στην πράξη πρέπει να επιβεβαιώνεται η υπεροχή των ιδεών μας, της κοσμοθεωρίας μας. Η πλειοψηφία των φοιτητών σήμερα δεν κερδίζεται αλλιώς».

Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη να «προβάλλουμε και να υπερασπίζουμε το σοσιαλισμό, την πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να καταργήσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οι δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με αφορμή τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και του Κόμματός μας, δεν είναι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Χρειάζεται να ξαναστήσουμε όρθιο μέσα στο πανεπιστήμιο το όραμα του σοσιαλισμού που οι απολογητές του συστήματος έχουν κάθε δίκιο να θέλουν πεσμένο και βρωμισμένο, να παρουσιάζουν το νέο σαν παλιό ντυμένο με κουρέλια».

Και κατέληξε: «Θα σταθεροποιήσουμε την παρέμβασή μας, για να κατανοείται από χιλιάδες νέους που σπουδάζουν, η αναγκαιότητα και η ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού. Η δράση της ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος με προοπτική το σοσιαλισμό όχι μόνο δε μας απομακρύνει από τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα, αντίθετα, δίνει διέξοδο και προοπτική στον αγώνα της νεολαίας σήμερα, την κάνει πιο ικανή στην πάλη για νέες κατακτήσεις. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή στα 90χρονα του Κόμματός μας, στους χιλιάδες νεκρούς μας, βασανισμένους και εξορισμένους συντρόφους μας, στις γενιές κομμουνιστών που φεύγουν και μας αφήνουν ένα Κόμμα με τα γνωστά σύμβολά του, την κόκκινη σημαία του με το σφυροδρέπανο, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του. Αντάξιοι συνεχιστές να είμαστε εμείς, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ΚΝΕ ακόμα πιο μαζική, το μυαλό και την καρδιά της νεολαίας, ανεξάντλητο αιμοδότη λαϊκών αγωνιστών μελών του τιμημένου ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ