Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Συντεταγμένοι με τις αναδιαρθρώσεις οι πρυτάνεις

Αγωνιστική απάντηση από φοιτητές και σπουδαστές

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα, οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων με την τελευταία σύνοδό τους (περασμένη Παρασκευή και Σάββατο) παρείχαν την απαιτούμενη στήριξη στην κυβέρνηση για τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων, καλώντας μάλιστα σε διακομματική συναίνεση σ' αυτές τις αντιδραστικές τομές.

Στο ψήφισμα και τη «διακήρυξη αρχών» της 58ης Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξήχθη στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδη, διαγράφεται η βία που ασκεί καθημερινά το αστικό κράτος πάνω στην εργατική τάξη και τα παιδιά της και ανάγεται γενικά η «βία» κάποιων περιθωριακών ομάδων ως κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων σήμερα, ενώ εκφράζεται η πλήρης υποταγή των διοικήσεων στο νόμο - πλαίσιο. «Σε μια σύγχρονη ευνομούμενη Δημοκρατία δεν μπορεί να τίθεται επισήμως ζήτημα μη εφαρμογής Νόμου», λένε οι πρυτάνεις, που βρίσκουν ότι ο νόμος έχει θετικά σημεία και ως τέτοια αναφέρουν την αξιολόγηση, τους τετραετείς προγραμματισμούς, την καθολική ψηφοφορία για την εκλογή τους κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρυτάνεις έκαναν προτάσεις για τους δείκτες κατανομής των κρατικών κονδυλίων προς τα ΑΕΙ (στο πλαίσιο των τετραετών προγραμματισμών) και για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων των Ειδικών Λογαριασμών (από τους οποίους περνούν όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς τα ιδρύματα). Με άλλα λόγια, δεν τους βρίσκουν αντίθετους οι διατάξεις που αφορούν τις «μπίζνες» των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το νόμο - πλαίσιο, οι πρυτάνεις εντόπισαν και κάποιες «δυσλειτουργίες» (δεν τις κατονόμασαν) για τις οποίες κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει διορθωτικά, για να εισπράξουν από τον υπουργό Παιδείας τα εύσημα για «τη συμβολή τους στο να μπουν στο τραπέζι κάποιες νέες ιδέες προκειμένου να συμπληρώσουμε κενά ή παραλείψεις και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ενδεικτική της ικανοποίησης της κυβέρνησης για τη στάση των πρυτάνεων είναι η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, αμέσως μετά τη Σύνοδο, που δήλωσε ότι «υπάρχει συναντίληψη, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια είναι κοινή».

Στον αντίποδα οι φοιτητές και σπουδαστές

Με πορεία στο λιμάνι των Χανίων ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι τριήμερες κινητοποιήσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην Κρήτη, με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα ενάντια στο νόμο -πλαίσιο και την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των βιομηχάνων, φοιτητές και σπουδαστές έκαναν σαφές και στην Κρήτη ότι δεν πρόκειται να μείνουν με δεμένα τα χέρια, αλλά με τους αγώνες τους θα βάλουν εμπόδια τόσο στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου όσο και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων και επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα σε αυτά.

Η κινητοποίηση των συλλόγων ξεκίνησε στις 11 το πρωί από την περιοχή Καλαμάκι στα Χανιά και οι διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο «Πανόραμα» στην περιοχή Γαλατά. Οταν η πορεία έφτασε έξω από το ξενοδοχείο, αντιπροσωπεία από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, στον οποίο επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το χώρο και λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων και το παλιό λιμάνι.

Δυναμική ήταν και η συμμετοχή εργαζομένων μετά από πλατύ κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ, που τόνιζε ότι η υπόθεση της Παιδείας και της μόρφωσης είναι πρωτίστως υπόθεση της εργατικής τάξης.

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που κάλεσε σπουδαστές, φοιτητές και γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που έρχονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κοινοτική οδηγία που αφορά την εξίσωση των πτυχίων με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και το νέο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ θέλει ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που όχι μόνο θα αντιπαλεύει αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

  • Αργά το απόγευμα μια ομάδα φοιτητών επιδόθηκε στο γνωστό πετροπόλεμο με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το χώρο της Συνόδου, γεγονός που ο υπουργός Παιδείας έσπευσε για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει, χρεώνοντας αυτές τις τυχοδιωκτικές ενέργειες σε όσους αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, προσπαθώντας έτσι να αμαυρώσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις του κινήματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση του ΜΑΣ στην εκδήλωση των πρυτάνεων(2013-11-29 00:00:00.0)
Τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη(2008-06-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ραντεβού στη Σύνοδο Πρυτάνεων(2008-06-10 00:00:00.0)
Μεγάλη και η χτεσινή διαδήλωση(2007-03-16 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν και σήμερα(2007-02-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ