Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο και οι ασφαλιστικές εισφορές

Το έγγραφο της ΤΥΡΑΣ με την υπογραφή του προέδρου της Δ. Σαράντη αποκαλύπτει τους συνολικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το σημείο «Γ.α», όπου φαίνεται η επίθεση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Το έγγραφο της ΤΥΡΑΣ με την υπογραφή του προέδρου της Δ. Σαράντη αποκαλύπτει τους συνολικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το σημείο «Γ.α», όπου φαίνεται η επίθεση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Τα όσα όμως συμβαίνουν στον «ΟΛΥΜΠΟ» είναι μέρος της εργοδοτικής επιθετικότητας του ομίλου «Αφοί Σαράντη». Υπενθυμίζουμε πως τα ίδια συμβαίνουν και στη «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ», αλλά και στην «ΤΥΡΑΣ».

Ιδιαίτερα στην «ΤΥΡΑΣ», ένα έγγραφο με την υπογραφή του προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Σαράντη φανερώνει και το συνολικό αντεργατικό σχεδιασμό σε επίπεδο ομίλου. Σε αυτό αποκαλύπτεται το ολοκληρωμένο σχέδιο της εργοδοσίας και αναφέρει:

-- Οτι για το 90% των εργαζομένων της επιχείρησης η μείωση του «εταιρικού κόστους» (σ.σ.: έτσι αντιλαμβάνεται η εργοδοσία το μισθό των εργαζομένων) θα είναι της τάξης του 10%. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, «οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες και έως του επιπέδου που η αγορά τις αξιολογεί αυτή τη στιγμή». Εδώ η εργοδοσία αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο σε μια μελλοντική στιγμή να ρίξει τους μισθούς ακόμη και κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αν αυτό το αξιολογεί η ...αγορά (σ.σ.: δηλαδή ο ίδιος ο εργοδότης).

-- Αναφερόμενη, μάλιστα, στα «πλεονεκτήματα» που δημιουργεί η εξίσωση των αποδοχών με την ΕΓΣΣΕ, σημειώνει πως κατ' αυτόν τον τρόπο «οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι στο ελάχιστο και θα είναι επιλογή του εργαζόμενου για το πώς θα εισπράξει την υπόλοιπη διαφορά πάντα με νόμιμο τρόπο». Κατ' αυτόν τον τρόπο βάζει στο στόχαστρο και τις ίδιες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ίδια την ασφάλιση, αλλά και τη συνταξιοδότησή τους, με τη μείωση στο ελάχιστο των εργοδοτικών εισφορών.

Το δεύτερο «πλεονέκτημα» είναι ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα προσλαμβάνονται με βάση την ΕΓΣΣΕ. Δηλαδή, με 16,2% λιγότερες αποδοχές απ' ό,τι προσλαμβάνονταν μέχρι τώρα οι εργάτες του κλάδου βάσει της κλαδικής σύμβασης. Ωστόσο, η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα - και είναι βέβαιο ότι θα την αξιοποιήσει - να προσλαμβάνει νέους εργάτες με βάση τα προγράμματα απορροφητικότητας των νέων εργαζομένων, που σημαίνει ...592 ευρώ μεικτά. Ετσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο εργοδότης θα απολύει παλιούς εργαζόμενους και θα προσλαμβάνει στη θέση τους «νέους εργαζόμενους», ρίχνοντας το μισθολογικό κόστος κατά τα περίπου 2/3.

Το τρίτο, κατά την εργοδοσία, «πλεονέκτημα» είναι πως «το διευθυντικό δικαίωμα μεγαλώνει» και κατ' επέκταση «οι αμοιβές θα προσδιορίζονται από τη διοικητική πυραμίδα με βάση την αρχή της αποτελεσματικότητας προς το κόστος»! Δηλαδή, όποιος δεν είναι «αποτελεσματικός» (κατά τα πρότυπα της εταιρείας), θα μειώνεται ο μισθός του. Η δε «αύξηση» του διευθυντικού δικαιώματος παραπέμπει ευθέως στην ανάπτυξη πρωτόγνωρης τρομοκρατίας εντός της εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ