Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΚΑΤΑΪΝΕΝ
Στόχος η πιστή εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων πάνω στα συντρίμμια εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με το Φιλανδό ομόλογό του, Γίρκι Τάπανι Κατάινεν.

Στη συνάντησή τους ο Σαμαράς επανέλαβε τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ: «Την προώθηση της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Συνοχής», με εκατομμύρια ανέργων, ημιαπασχολούμενων και αμειβομένων με μισθούς πείνας. «Την εμβάθυνση της Ενωσης (...) την Τραπεζική Ενωση, για την οποία η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθημερινά ως Προεδρία, αγωνίζεται ει δυνατόν να τελειώσει και προ των Ευρωεκλογών», θέμα που προκαλεί σοβαρούς ενδο-ιμπεριαλιστικούς διαγωνισμούς. «(...) την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης», άρα νέα απάνθρωπα αντιμεταναστευτικά μέτρα. «Τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ (...) που, ασφαλώς, περιλαμβάνει πολιτικές και για την Ανάπτυξη του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου των κρατών μελών», νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κρίσης προ εικοσαετίας στη Φινλανδία, λέγοντας ότι η χώρα υποβλήθηκε «σε οδυνηρές θυσίες που, όμως, απέδωσαν σύντομα και στη συνέχεια η χώρα σας αναδείχθηκε σε υπόδειγμα Ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», προκειμένου να καλλιεργήσει ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες και να πείσει για την ...αναγκαιότητα των αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνονται.

Εξ ου και μίλησε για «δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ενώ διαβεβαίωνε παράλληλα τον ομόλογό του ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη «στην πρώτη θέση κατάταξης του ΟΟΣΑ στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Ταυτόχρονα, οι δύο πρωθυπουργοί εστίασαν στην «ενεργειακή πολιτική» της ΕΕ, με τον Σαμαρά να παραθέτει, ξεκάθαρα, αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου για ακόμα χαμηλότερα τιμολόγια και επιδοτήσεις: «Θέλουμε, δηλαδή, φθηνή ενέργεια (...) Οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των ρύπων θα πρέπει να συνοδεύονται και από προγράμματα παροχής κινήτρων και στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ