Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου στα τέλη Μάρτη

Στρώνεται το έδαφος για τις μπίζνες που ετοιμάζουν τα μονοπώλια

Στα τέλη Μάρτη αναμένεται να γίνει η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Κουντρέιτ Οζερσάι και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά στις 11 Μάρτη. Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ.

Στο μεταξύ, γοργά στρώνεται το έδαφος για τη δράση των μονοπωλίων, που ανυπομονούν για μια «λύση» στο Κυπριακό που θα ευνοήσει τις επενδύσεις τους. Ετσι, μετά την αρχική απόρριψή του την περασμένη Πέμπτη, το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, μετά από τροποποιήσεις, εγκρίθηκε χτες με τις ψήφους ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ - ΕΥΡΩΚΟ και ενός «ανεξάρτητου» βουλευτή. Κατά ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και «Συμμαχία Πολιτών».

Το πρόγραμμα «αποτελεί ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας και απαλλαγή από τα βαρίδια του κρατισμού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι μέλημα της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νέες επενδύσεις από τις οποίες θα πλουτίσουν τα μονοπώλια.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε η Κύπρος συσφίγγει περισσότερο την οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς χτες ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε από τις Βρυξέλλες, όπου μίλησε σε συνέδριο για το «θαλάσσιο περιβάλλον» και τα «παραγωγικά οικοσυστήματα», ότι η Λευκωσία είναι πολύ κοντά στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Οι επαφές για το Κυπριακό δίνουν αφορμές και για διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Μετά την παραίτηση των υπουργών του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μέχρι τις 15 Μάρτη. Εξελίξεις δεν αποκλείονται και στο εσωτερικό των κομμάτων, καθώς ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΔΗΚΟ, διαφωνώντας με τη χρονική στιγμή που το ΔΗΚΟ επέλεξε να φύγει από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποβάθμιζε την πρόσφατη συνάντηση του γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ με εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς, ισχυριζόμενος ότι τέτοιες επαφές δε συνιστούν αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους, δε συνιστούν τετραμερή διαπραγμάτευση αλλά έγιναν κατόπιν αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ