Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικά πολεμικά πλοία στον Πειραιά

Ολοκληρώθηκε νέα πολυήμερη «συνεκπαίδευση» ελληνικών και αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπούς» είναι από χτες στον Πειραιά και έτοιμο να μεταβεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Περσικό

Phasma

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπούς» είναι από χτες στον Πειραιά και έτοιμο να μεταβεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Περσικό
Στον Πειραιά κατέπλευσε, εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George HW Bush», ερχόμενο από τα Στενά του Γιβραλτάρ, επισήμως τουλάχιστον για αποστολή στη Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα. Το μήκους 332,8 μέτρων αεροπλανοφόρο αγκυροβόλησε χτες το πρωί στον Φαληρικό όρμο, ενώ στο αγκυροβόλιο του Πειραιά κατέπλευσε και το αμερικανικό καταδρομικό «USS Philippine Sea».

Το «George HW Bush», κατηγορίας «Νίμιτς», είναι το δέκατο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μπορεί να μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ υπολογίζεται ότι από το αεροπλανοφόρο έχουν δυνατότητα άμεσης προσνήωσης και απονήωσης οχτώ μοίρες μαχητικών. Το πλήρωμά του αποτελείται από 3.200 ναύτες και 2.480 αεροπόρους.

Συνοδευόμενο από ομάδα σκαφών, που συνθέτουν την «Carrier Strike Group», απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια στις 15 Φλεβάρη και εκτελεί τη δεύτερη επιχειρησιακή του αποστολή στην περιοχή ευθύνης του 5ου και 6ου Αμερικανικού Στόλου. Επισήμως, μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι και η υποστήριξη της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία», που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα με τους παραπάνω ελλιμενισμούς αμερικανικών πολεμικών πλοίων και καθώς η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στην Ελλάδα βρέθηκε και ο διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (United States Air Forces in Europe - USAFE, Air Forces Africa - AFAFRICA), πτέραρχος Frank Gorenc. Συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση στη Σούδα, στο πλαίσιο «συνεκπαίδευσης» με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία που διήρκεσε από τις 13/2 ως χτες, 4/3. Από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχε η 494th Fighter Squadron της USAFE που εδρεύει στη Βρετανία.

Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν πτήσεις εξοικείωσης, εναέριας μάχης, προσβολών σε τακτικό Πεδίο Βολής, αποστολές COMAO (Composite Air Operations), εναέριου ανεφοδιασμού και συνεργασία με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, δώδεκα αμερικανικά αεροσκάφη F-15E και 258 άτομα, προσωπικό της 494th Fighter Squadron.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά στη Σούδα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ(2023-03-11 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα ξανά για αεροπλανοφόρο(2017-07-08 00:00:00.0)
Κι άλλο αμερικανικό πλοίο στη Σούδα(2017-03-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται απρόσκοπτα η αμερικανική δραστηριότητα(2017-02-03 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» της συγκυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ(2015-01-30 00:00:00.0)
Μεγάλης «έκτασης» συνεκπαίδευση(2014-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ