Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Συρρίκνωση και συγκέντρωση στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων

Συνεχίζεται η πορεία συγκέντρωσης της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών μελών της ΕΕ στα χέρια των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν διοργάνωσε χτες, στις Βρυξέλλες, Συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Κύριος ομιλητής, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ήταν ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «ο ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική παράμετρος για τη δράση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Είναι η θεματική στην οποία εμπίπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην οποία αποδίδουμε, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερη σημασία».

Στην πραγματικότητα και πέρα από προσπάθειες αποπροσανατολισμού ή ευχολόγια, στο πλαίσιο της ΕΕ η αμυντική βιομηχανία συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, υπονομεύονται και οδηγούνται σε διάλυση εθνικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως τα ΕΑΣ, ΕΛΒΟ κ.ά. Οπως από την πρώτη στιγμή επισήμανε το ΚΚΕ, οι κυβερνητικές κινήσεις για τα ΕΑΣ οδηγούν σε άμεση συρρίκνωσή τους και σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μέσω της διάσπασης των ΕΑΣ και εκκαθάρισης της μίας εκ των δύο εταιρειών, και συγχρόνως σε ομηρία των εργαζομένων που θα παραμείνουν στη δεύτερη εταιρεία και η οποία θα ασχολείται με το στρατιωτικό σκέλος, αφού και για τη δεύτερη εταιρεία θα ακολουθήσουν νέα αναδιάρθρωση, νέες απολύσεις, νέες συγχωνεύσεις, μέσα σε 18 μήνες. Παραπέρα, η δραστική συρρίκνωση των ΕΑΣ αυξάνει την ανάγκη εισαγωγών οπλικών συστημάτων, επιβαρύνοντας τελικά τον ελληνικό λαό.

Πρόκειται για κατευθύνσεις που εκφράζουν την ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ για μεγαλύτερες αγορές και επιτάχυνση της συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας που προωθείται, για αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ευρωπαϊκών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Ο ίδιος ο Αβραμόπουλος σημείωσε το γεγονός ότι η «Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία (...) αποτελεί μια εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων της ΕΕ. Τονίσθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013 και είναι βασική δράση και βέβαια στόχευση της Ελληνικής Προεδρίας». Ωστόσο, η πλήρης εικόνα είναι ότι τότε το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε την ανάγκη «Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» μέσα από τη «διασφάλιση οικονομιών κλίμακας», δηλαδή την επιτάχυνση της συγκέντρωσης στον κλάδο και την υλοποίηση των σχετικών οδηγιών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ