Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Μεγάλη η προσφορά του ΚΚΕ στον αγώνα των λαών όλου του κόσμου

Ολόθερμη εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο της Νίκαιας

Η πεποίθηση πως ο ενωμένος αγώνας θα φέρει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, που υφίστανται εξαιτίας του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού οι λαοί του κόσμου ήταν διάχυτη στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμουνιστικών κομμάτων που συμμετείχαν την Πέμπτη το βράδυ στην εκδήλωση, στο δημαρχείο της Νίκαιας. Παράλληλα, όλοι τόνισαν τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στον ενωμένο αγώνα που πρέπει να δώσουν οι λαοί όλου του κόσμου, για να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

Ηταν μια ολόθερμη εκδήλωση φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο δημαρχείο της Νίκαιας, όπου παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚ Μεξικού, το Παναραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, το ΚΚ Σλοβακίας, το ΚΚ Εσθονίας και το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών υποδέχτηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος και αφού τους εξήγησε τη μακρόχρονη και σημαντική ιστορία αγώνων της πόλης της Κοκκινιάς τους πρόσφερε από ένα αναμνηστικό νόμισμα για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς που συμπληρώθηκαν πέρυσι και μια συλλογή από γκραβούρες για την ιστορία του Πειραιά. Στην εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, από νωρίς το απόγευμα είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο καλωσόρισμα ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς, ο οποίος επισήμανε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να δυναμώσει τη φιλία και διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών. Στη συνέχεια, ο Θανάσης Βλόντζος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη στους λαούς όλης της Γης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική εκμετάλλευση επισήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στη συνεργασία και στο συντονισμό της κοινής δράσης μεταξύ των κομμουνιστικών αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων.

Είναι μεγάλη μας η χαρά τόνισε ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος εδώ στην Κοκκινιά να φιλοξενούμε αντιπροσωπείες συντρόφων μας. Εχει ιδιαίτερη σημασία για μας, γιατί τους θεωρούμε πρεσβευτές του αγώνα για ειρήνη, για επανάσταση, για έναν κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε. Η Κοκκινιά τόνισε, είναι η πόλη της ειρήνης γιατί φτιάχτηκε μετά από έναν πόλεμο και γιατί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιστάθηκε, θυσιάζοντας τα καλύτερα παιδιά της.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση επισήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου για την ισχυροποίηση του αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού ενάντια σε όσους τους εκμεταλλεύονται παγκοσμίως. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΚΚ Εσθονίας Νίσιν Γιούρι, ο οποίος τόνισε τις συνθήκες παρανομίας, στις οποίες παλεύουν στη χώρα του για ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά τα τεράστια κεκτημένα που έχασαν με την κατάρρευση του σοσιαλισμού αλλά και τις ευχαριστίες του στον Στρατή Κόρακα και στον Ελισαίο Βαγενά που πήγαν οι ίδιοι στην Εσθονία και έθεσαν το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό λαό. «Κανένας τόνισε δεν έχει δικαίωμα να πεθάνει μέχρι τη νίκη. Οταν είμαστε ενωμένοι είμαστε ανίκητοι».

Την υποστήριξη του ΚΚΕ και την αλληλεγγύη του στο αραβικό έθνος επισήμανε στην ομιλία του ο Αμπντούλ Χμαΐντ Γκχανέμ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της γραμματείας του Μπάαθ Συρίας επισημαίνοντας τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των ισραηλινών συμφερόντων σε βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Από την πλευρά του ο Γκέρι Γκρένγκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν ενάντια στην περικοπή των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, τοποθετούν στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο με πρόσχημα την αυτοάμυνά τους. Οι αυτοκρατορίες όμως έρχονται και παρέχονται. Η τυραννία όσο δυνατή κι αν είναι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Την αρνητική στάση για το Ευρωσύνταγμα που έχει προτείνει το Πολιτικό Γραφείο στην ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μολδαβίας, τόνισε ο Εξερ, αντιπρόεδρος της ΚΕ. Την αντίστασή του στην αστυνόμευση των ΗΠΑ στους λαούς του κόσμου και της υποστήριξης της διεθνούς συνεργασίας των κομμουνιστών επισήμανε ο Τζόζεφ Φεβκ Πρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας.

Την ανάγκη η Ευρώπη μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους που έχει ζήσει να εκφράσει το πνεύμα της ειρήνης και να απορρίψει το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος που προωθούν τόνισε η Κωνστάντζε Κρίεσε, μέλος της Προγραμματικής Επιτροπής του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας. Τέλος, τη σημασία των μαχητικών αγώνων που δίνει το ΚΚΕ τόσο υπέρ των δικαιωμάτων των λαών όσο και την αποφασιστική του μάχη ενάντια στην ΕΕ επισήμανε ο Παβέλ Μπλάνκο Καμπρέρα γραμματέας των Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ