Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Συνάντηση συντρόφων με υψηλά ιδανικά

Σφιχτές χειραψίες και θερμά χειροκροτήματα στη διεθνιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Δεν ήταν μια απλή τυπική εκδήλωση αυτή της περασμένης Πέμπτης το βράδυ. Ηταν συνάντηση ανθρώπων με υψηλά ιδανικά. Ηταν συνάντηση συντρόφων και αγωνιστών, ταγμένων στον κοινό σκοπό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μέσα από τις ιδιαιτερότητες της δικής του πατρίδας, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα για κοινωνική ευημερία, πρόοδο και προκοπή, για μία κοινωνία σοσιαλιστική. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο στη συνάντηση αυτή δεν υπήρχαν τυπικότητες, αλλά σφιχτές χειραψίες και θερμά χειροκροτήματα, κατάθεση της πλούσιας εμπειρίας που έχουν αποκτήσει «οι προλετάριοι όλων των χωρών» μέσα από τους σκληρούς αγώνες που δίνουν, για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό.

Τέτοια ήταν η εκδήλωση που έγινε, στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, όπου κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος συγκεντρώθηκαν εκεί για να συναντηθούν με τις 7 ξένες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και σοσιαλιστών κομμάτων.

Οι αντιπρόσωποι ήταν: Από το ΚΚ Βιετνάμ η Παμ Τίι Χόε, μέλος της ΚΕ, καθώς και της Επιτροπής Ελέγχου, ο Παμ Τιεν Νιεν, υπεύθυνος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, και ο Βου Ντούι Τουάν, ειδικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. Από το ΚΚ Ουκρανίας ο Αλεξέγιεβ Ιγκόρ Βικτόροβιτς, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, από το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν ο Σομάλι Ναβίντ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, από το ΚΚ Αργεντινής ο Ρικάρδο Οσβάλδο Βαλιαρίνο, γραμματέας των Πολιτικών Σχέσεων, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας ο αντιπρόεδρος Ευγένιους Ματουζάνις, από το ΚΚ Μάλτας ο σ. Ντεγιοβάνι, προσωρινός γραμματέας, και από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν ο Κχαλίντ Ιχρίς, αντιπρόεδρος, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων.

Καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ, επισήμανε το γεγονός ότι επισκέπτονται μία πόλη με ιστορική σημασία για το εργατικό κίνημα της Ελλάδας και για ολόκληρο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, καθώς σε αυτή, πριν από 87 χρόνια, έγινε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚΕ.

Πρώτη το λόγο πήρε η Παμ Τίι Χόε, από την αντιπροσωπεία του Βιετνάμ, τονίζοντας ότι το ΚΚΒ έχει σταθερές βάσεις, όπως και το ΚΚΕ, «που πηγάζουν από την κομμουνιστική ιδεολογία», και θα συμβάλουν «για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεών μας».

Ο Αλεξέγιεβ Βικτόροβιτς, από το ΚΚ Ουκρανίας, αφού κατέθεσε στους παραβρισκόμενους τα προβλήματα που συσσώρευσε στο λαό η ανατροπή του σοσιαλισμού, επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντικό «το θέμα της εδραίωσης και συσπείρωσης του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».

Ο Σομάλι Ναβίντ ανέφερε τους σκληρούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του ιρανικού λαού και σημείωσε: «Παρά τις τρέχουσες δυσκολίες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να αντισταθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και να δημιουργήσουν εκείνους τους όρους ώστε ο αγώνας για παγκόσμια ειρήνη και κοινωνική πρόοδο να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί».

Στους μεγάλους αγώνες του λαού της Αργεντινής, ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση, αναφέρθηκε ο Ρικάρδο Βαλιαρίνο στο σύντομο χαιρετισμό του, ενώ ο Ευγένιους Ματουζάνις τόνισε ότι όλοι οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τα δεινά που έφερε στο λαό της Λιθουανίας η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σημειώνοντας ειδικά το γεγονός ότι το ΚΚ βρίσκεται στην παρανομία και ο Γενικός Γραμματέας του στη φυλακή.

Στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΚΚ Μάλτας να δυναμώσει τις γραμμές του αναφέρθηκε ο σ. Ντεγιοβάνι, σημειώνοντας ότι οι σημερινοί αγώνες στη Μάλτα «επικεντρώνονται στην παρεμπόδιση της επικύρωσης από πλευράς της Μάλτας του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί αν επικυρωθεί, η Μάλτα θα ξαναγίνει και πάλι στρατιωτικό οχυρό» για τους ιμπεριαλιστές.

Ενώ ο σύντροφος από το Μπαχρέιν αναφέρθηκε στη σημασία των διεθνών σχέσεων μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων καθώς αυτές «είναι ένας τρόπος να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας με τα άλλα κόμματα στον αγώνα για να πετύχουμε τον ευγενικό μας στόχο, να χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα φέρει το υψηλότερο επίπεδο ζωής στους πολίτες της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ