Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Σπορά της ανάγκης και της οργής»

Με μια μαζική εκδήλωση τιμήθηκαν στην Αθήνα τα 35 χρόνια της φοιτητικής παράταξης της ΕΔΟΝ

Με σύνθημα «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας είναι αδερφοί μας» και «η Κύπρος δεν ανήκει σε μητέρες πατρίδες, ανήκει στο λαό της», γιόρτασαν σε μια δυναμική μαζική και μαχητική εκδήλωση οι Κύπριοι φοιτητές της Αθήνας τα 35 χρόνια της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας. Η φοιτητική παράταξη της ΕΔΟΝ, του ΑΚΕΛ στην Αθήνα είναι πραγματικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Μάριος Λοϊζίδης «σπορά της ανάγκης και της οργής. Και 35 χρόνια μετά καταφέρνει να κάνει τα μέλη της να νιώθουν δικαιωμένα, γιατί είναι οι εκφραστές του λαϊκού κινήματος στους φοιτητές».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο γγ της ΕΔΟΝ, Χρήστος Χριστοφίδης, «η Προοδευτική γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1974 μέσα από την τραγωδία της Κύπρου και τις στάχτες των ερειπίων που επέφεραν το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β' και η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Τ' αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου τα πληρώνει ο λαός μας μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε δε ότι η καρδιά της Προοδευτικής σήμερα κατάφερε να χτυπά όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές, ενώ καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση ακροδεξιών στοιχείων του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Προοδευτικής το πρωί της Κυριακής. Υπογραμμίζοντας ότι άμοιροι ευθυνών γι' αυτό τον φανατισμό δεν είναι όσοι και στην Κύπρο εδώ και αρκετό καιρό έχουν υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε βάρος της κυβέρνησης και της αριστεράς.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενώ απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενώ απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γγ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που χαρακτήρισε την Προοδευτική ως «το μόνο δρόμο για αγώνα, τη μόνη γνήσια πολιτική φωνή που από τη δημιουργία της απομονώνει τον εθνικισμό και το σοβινισμό και στρώνει το δρόμο για την επανένωση του λαού μας». Αναφερόμενος και στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύντροφος Δ. Χριστόφιας, αναγέννησε την ελπίδα για λύση, παραμένοντας προσηλωμένος σε αρχές σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος.

Ο γγ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη σειρά των θετικών που πέτυχε από την εκλογή του όσον αφορά το Κυπριακό ο Δ. Χριστόφιας και επεσήμανε ότι «προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ξεκαθάρισαν το στόχο των συνομιλιών που είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Από την αρχή τονίσαμε ότι η διαδικασία αυτή θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες και θ' απαιτηθεί πολιτική βούληση καλής θέλησης και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των 2 κοινοτήτων. Οι φωνές που ακούγονται για αποχώρησή μας από τις συνομιλίες μάς βρίσκουν αντίθετους, γιατί αυτό θα είμαι μια αβέβαιη και επικίνδυνη εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε χειρότερες περιπέτειες. Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιδιώξει την αξιοποίηση όλων των περιθωρίων για να φτάσουμε σε λύση».

Ο Α. Κυπριανού τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη καταδίκασε και όσους καλούν για ένταξη της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την Ειρήνη που θ' αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενός επιθετικού οργανισμού που επεμβαίνει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ εκεί και όπου του υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Και κάλεσε να μπουν και οι φοιτητές αγωνιστικά και μαχητικά στη μάχη των ευρωεκλογών με στόχο να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, μ' επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης, Γ. Πρωτούλη και τον Γ. Γκιόκα καθώς επίσης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος ΠΓ, τον επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων, μέλος της ΚΕ Ελισαίο Βαγενά και το μέλος της ΚΕ Κώστα Παπαδάκη. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι της παλαιστινιακής πρεσβείας και παλαιστινιακών οργανώσεων, της ΠΕΑΕΑ και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Γιώργος Γεωργής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ