Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας του κόστους του φυσικού αερίου

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του κόστους του φυσικού αερίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η υποχρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει στην ανυπαρξία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Παιδεία γίνονται ορατές με κάθε αφορμή.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την οικονομική κατάσταση των περισσότερων σχολείων. Αιτία αποτελούν οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί, που καλούνται να πληρώσουν τα σχολικά συγκροτήματα για τη θέρμανσή τους, τους τελευταίους τρεις μήνες. Γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, διότι τα σχολεία υποχρεώνονται σε περικοπές άλλων δαπανών, όπως είναι το εποπτικό υλικό, η γραφική ύλη και τα υλικά καθαριότητας, με σκοπό να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Σε πολλά σχολεία, η μισή χρηματοδότηση που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή των υψηλών λογαριασμών του φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι το 80% των σχολικών συγκροτημάτων του Νομού έχει συνδεθεί με φυσικό αέριο, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Αν και το κόστος έχει αυξηθεί περίπου 50%, δεν έχει προβλεφτεί ούτε αύξηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, αλλά ούτε και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής, όταν είναι γνωστό ότι οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν υποχωρήσει. Το πρόβλημα που δημιουργείται επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου φορέα Ενέργειας για φθηνές και καλής ποιότητας υπηρεσίες, που θα καλύπτει με επάρκεια τις λαϊκές ανάγκες.

Θεωρώντας ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ενιαία από το κράτος σε όλες τις βαθμίδες της με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές ανάγκες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, αν προτίθεται η κυβέρνηση:

-- Να λάβει μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Να λάβει μέτρα για τον έλεγχο του φυσικού αερίου αποκλειστικά από δημόσιο τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο του Δρυμού Ωραιοκάστρου(2013-10-16 00:00:00.0)
Με αφορμή τη φωτιά στο σχολείο του Ευόσμου(2013-03-15 00:00:00.0)
Προβλέπεται... βαρύς χειμώνας για τις σχολικές επιτροπές(2012-10-02 00:00:00.0)
Με «ευχές» απάντησαν στα εκρηκτικά προβλήματα(2012-08-09 00:00:00.0)
Αγώνας για λαϊκή παιδεία, ενιαία, δημόσια και δωρεάν(2010-09-14 00:00:00.0)
Πέντε σχολεία σε ένα κτίριο(2008-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ