Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασιστική ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Απόφαση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές 2001

Α) Οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στις 28/3 πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση συνολικά. Περίοδο που η κυβέρνηση, μετά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ξεκινά ολομέτωπη επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίνοντας περιεχόμενο σε αλλαγές που ήδη υπάρχουν, φέρνοντας νομοσχέδια που αλλάζουν ολοκληρωτικά την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στόχος είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων της Μπολόνια και η αντιστοίχιση της εκπαίδευσης στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι φετινές εκλογές σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών - σπουδαστών σ' αυτές, που στα ΑΕΙ ανέρχεται σε σχέση με πέρσι στο 25,4% (13.715) και στα ΤΕΙ σε 33,5% (8.893). Η αύξηση της συμμετοχής δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η συμμετοχή αυξάνεται με κύριο στοιχείο τη μεγάλη περσινή άνοδο (11,6 ΑΕΙ - 25,2%) και την ακόμα μεγαλύτερη φέτος. Η άνοδος της συμμετοχής φαίνεται να προέρχεται τόσο από την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων (163 σύλλογοι ΑΕΙ - 55 στα ΤΕΙ) όσο και από την αύξηση των εισακτέων, αλλά και από περισσότερο έντονο ενδιαφέρον για τις αλλαγές που προωθούνται από τους φοιτητές - σπουδαστές (π.χ. ΤΕΙ το ζήτημα της «ανωτατοποίησης» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και αντίστοιχα στα Πολυτεχνεία). Η αύξηση της συμμετοχής αποτελεί απάντηση στην προπαγάνδα για δήθεν αδιάφορη και αμέτοχη νεολαία, φανερώνει νέες μεγάλες δυνατότητες, εκφράζει διεργασίες που υπάρχουν στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αποτυπώνει αναζητήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.

Η ΠΚΣ είναι η μόνη δύναμη που προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να ενημερώσει, να αποκαλύψει την ουσία των αλλαγών που προωθούνται και να κινητοποιήσει τους φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή τη μάχη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών προσπαθήσαμε και τη δώσαμε μέσα σε κλίμα συζήτησης για την ουσία των εξελίξεων, εντείνοντας την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις που συγκαλύπτουν την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το θετικό στοιχείο της ανόδου της συμμετοχής αντανακλά τη διαπάλη που υπάρχει στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ κάτω από τη δράση της ΠΚΣ, αφού αυτή η άνοδος είναι ανάλογη με την άνοδο της ΠΚΣ. Η αύξηση αυτή της συμμετοχής στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο που επηρεάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της δράσης μας. Αυτό γιατί η αυξανόμενη συμμετοχή, οι χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές που ψηφίζουν (102.000) υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν σε μια λογική διαχείρισης, που να αντανακλά τα δεδομένα στη συνολική κοινωνία, αν δεν ενταθούν οι διεργασίες στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

Νέες δυνατότητες, νέες ευθύνες

Οι δυνατότητες που δίνει η αυξημένη συμμετοχή θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με την προϋπόθεση της ανόδου των διεργασιών και των αγώνων, της έντασης της πολιτικοϊδεολογικής διαπάλης, της ανάγκης για εντονότερη και μαζικότερη δράση για την αλλαγή των συσχετισμών, για απεγκλωβισμό ευρύτερων μαζών φοιτητών - σπουδαστών, από την κυρίαρχη αντίληψη. Η ανάγκη έντασης της πάλης των διεργασιών μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι στα ΑΕΙ οι εκλογές έγιναν σε κλίμα συζήτησης, αντιπαράθεσης, αγώνα (σε μικρή κλίμακα) σ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έτσι περίπου το 19% της αύξησης κατευθύνθηκε στην ΠΚΣ.

Β) Το εκλογικό αποτέλεσμα στα ΑΕΙ είναι θετικό κι ελπιδοφόρο, αφού η Πανσπουδαστική παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά και συνοδεύεται από την πτώση των παρατάξεων του δικομματισμού στο χώρο των ΑΕΙ. Κατορθώσαμε να υπερκαλύψουμε το πλάνο των φοιτητικών εκλογών.

Παράλληλα, με καλύτερους όρους καταφέραμε να προσωποποιήσει τη δουλιά της ψήφου. Χρειάζεται όμως να επισημανθεί ότι σε συνθήκες μαζικοποίησης των εκλογών, αύξησης της συμμετοχής, το άνοιγμά μας στους φοιτητές υπολείπεται του συνόλου, είναι ακόμα μικρό στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται πλέον.

Στα ΤΕΙ η άνοδος των ψήφων είναι μικρή παρά το γεγονός ότι προσεγγίσαμε τον εκλογικό στόχο και γι' αυτό το αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί. Σε συνθήκες ανόδου της συμμετοχής δεν κατόρθωσε να επιδράσει η λογική μας μαζικά στους σπουδαστές και έτσι έχουμε πτώση των ποσοστών μας.

Φαίνεται πως έδρασε στους σπουδαστές το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση», συνέβαλε στις αυταπάτες η κυβερνητική προπαγάνδα. Η πρόταξη της Ανωτατοποίησης των ΤΕΙ καθόρισε το προεκλογικό πεδίο αντιπαράθεσης. Η στάση των σπουδαστών σταθμίστηκε από τη θέση των παρατάξεων απέναντι στην ανωτατοποίηση. Είναι γεγονός ότι η στάση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ όσο και η κυβερνητική προπαγάνδα σπέρνουν αυταπάτες στους σπουδαστές. Χρειάζεται ακόμα πιο έντονα να δούμε την πολιτικοϊδεολογική αντιπαράθεση στα ΤΕΙ, καθώς και την ανάγκη διεύρυνσης του ανοίγματός μας στους σπουδαστές.

Συνολικά αναδεικνύεται τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ η ανάγκη γενίκευσης της δράσης της επαφής και της συζήτησης με όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, μπαίνουν στο κέντρο της προσοχής μας οι νέες απαιτήσεις, το καθήκον του συνδυασμού του μαζικού ανοίγματος και της προσωποποιημένης δουλιάς. Αυτό γιατί αποφασιστικός παράγοντας για την αλλαγή των συσχετισμών είναι η μαζική δράση, ο απεγκλωβισμός δυνάμεων, η συσπείρωσή τους στην Πανσπουδαστική.

Οι άλλες δυνάμεις

Γ)Στα ΑΕΙ η μείωση της ΠΑΣΠ είναι θετικό γεγονός, δείχνει αποστροφή στην κυβερνητική πολιτική, έχει σχέση με την προσπάθεια ενημέρωσης, συζήτησης της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η σταθερότητα που δείχνει η ΔΑΠ φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση των συντηρητικών αντιλήψεων, επισημαίνει την ανάγκη έντασης της αντιπαράθεσης και της διαπάλης μ' αυτές.

Τα ΕΑΑΚ παρουσιάζουν μικρή άνοδο (0,07%) στα ΑΕΙ σε συνθήκες όξυνσης του συντεχνιασμού παίρνουν ένα κομμάτι ψήφων μικροαστικής διαμαρτυρίας.

Ο ΣΥΝ, παρά την προσπάθεια ανασύνταξης και εμφάνισης σε περισσότερες σχολές με ενιαία μορφή (ΔΙΚΤΥΟ) είναι σε μικρά ποσοστά (1,20%) που δείχνει την αποτυχία της προσπάθειας.

Στα ΤΕΙ η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αυξάνουν τις δυνάμεις τους (ΔΑΠ + 1,44%, ΠΑΣΠ + 2,71%) και το γεγονός αυτό αντανακλά στο κοινό μπλοκ που τα τελευταία δυο χρόνια έχουν συγκροτήσει. Φαίνεται πως η διαπάλη που υπάρχει στα ΤΕΙ για τη φυσιογνωμία και την προοπτική τους (βλ. «ανωτατοποίηση») δίνει ώθηση στο εφικτό, στο άμεσο, σε αντίθεση με την προοπτική.

Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως υπάρχει μείωση (τάση εξαφάνισης των ΕΑΑΚ - ΣΥΝ κλπ) με αποτέλεσμα να μένουν οι τρεις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και αυτό μας δίνει δυνατότητες ώστε καλύτερα να δράσουμε.

Πανσπουδαστική - πόλος συσπείρωσης

Δ) Επιτακτικά μπαίνει το ζήτημα της δουλιάς με την Πανσπουδαστική ως πόλο συσπείρωσης, φαίνεται πιο καθαρά η σημασία της για τη δράση στο κίνημα. Πιο αποφασιστικά, με επιμονή και στόχο να δουλέψουμε, ώστε η συσπείρωση στα ψηφοδέλτια (5.000 υποψήφιοι) να αποκτήσει μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά. Η ΠΚΣ αναδείχνεται σε πόλο συσπείρωσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τους 3.053 νέους ψηφοφόρους και τους 13.394 συνολικά και είναι υπόθεση δική μας να αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά πόλου συσπείρωσης στην καθημερινή δράση αξιοποιώντας και δουλεύοντας την πολύμορφη - πολυμέτωπη παρέμβαση.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε ευρύτερες μάζες φοιτητών και σπουδαστών αλλά και σε μορφές συλλογικής δράσης που υπάρχουν και δρουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ (πολιτιστικές ομάδες, λέσχες ΤΕΙ κλπ).

Η ανάγκη για πλατύ άνοιγμα πηγάζει από την εμπειρία που η ίδια η δράση της παράταξης δείχνει. Οπου η ΠΚΣ δουλεύει καλύτερα είμαστε πρώτη ή δεύτερη δύναμη και ειδικά σ' αυτούς τους χώρους θα πρέπει με διαφορετικό μάτι να δούμε τη δουλιά μας.

Ε) Το εκλογικό αποτέλεσμα χρεώνει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες τις οργανώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΝΕ. Φαίνεται η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη απαιτητικότητα στη δουλιά μας στους χώρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ για ένταση της πολιτικο-ιδεολογικής παρέμβασης. Χρειάζεται σταθερά να διευρύνουμε τους δεσμούς με τους φοιτητές - σπουδαστές, αξιοποιώντας μορφές, πρωτοβουλίες καθιερώνοντας την πολιτική εμφάνιση με το «Ριζοσπάστη» σε όλους τους χώρους.

Η διεύρυνση της δράσης και του περιεχομένου της παρέμβασής μας θα πρέπει να εντάσσει όλα τα μέτωπα που αντανακλούν στη διαμόρφωση της συνείδησης των φοιτητών - σπουδαστών και ειδικότερα το ζήτημα του περιεχομένου σπουδών, του ρόλου του επιστήμονα στις σημερινές συνθήκες.

Η δράση της ΚΝΕ χρειάζεται να συμβάλλει όχι απλά και μόνο στην αποκάλυψη της κατάστασης αλλά να γενικεύει την αντιπαράθεση συνολικά, βάζοντας στο κέντρο της συζήτησης τη δική μας πρόταση.

Με αποφασιστικούς ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουμε στην καλύτερη συγκρότηση των οργανώσεων της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ειδικότερα στα ΤΕΙ χρειάζεται άμεσα να δούμε τη συγκρότηση ΤΟ ΤΕΙ παντού όπου μπορούμε, ώστε να μπορεί να συγκεντρώνεται η καθοδηγητική βοήθεια και δουλιά, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συγκρότηση και λειτουργία των οργανώσεών μας.

Τέλος, η εκλογική μάχη, η διεύρυνση της πολιτική επιρροής, οι μεγαλύτερες ευθύνες και απαιτήσεις φανερώνουν την ανάγκη με άλλους ρυθμούς να σταθούμε στην ανάπτυξη της οργάνωσης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ο στόχος της μαζικοποίησης της ΚΝΕ στις σχολές να διαπερνά την καθημερινή δουλιά των οργανώσεών μας ως ασφαλέστερος για τους συσχετισμούς στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

Το επόμενο διάστημα

ΣΤ) Συνεχίζουμε σταθερά τη δράση μας προσανατολισμένοι στην ανάγκη διεργασιών, αγώνων, έχοντας το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ καθώς και τη σύνοδο της Πράγας το Μάη. Επιμένουμε στις διαδικασίες στους συλλόγους στην ένταση της αντιπαράθεσης στην προσπάθεια συντονισμού.

Ο Μάης θα είναι μήνας δράσης των ΠΚΣ σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, διοργανώνοντας πολιτιστικά τριήμερα, τετραήμερα. Η πολιτιστική δράση της ΠΚΣ το Μάη, η ετοιμασία και η διοργάνωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως από τα πάνω διαδικασία, αλλά ως ουσιαστική λειτουργία της ΠΚΣ, εντάσσοντας στη δράση αυτή όλους αυτούς που συμμετέχουν ή πρέπει να συμμετέχουν στην παράταξη.

Το επόμενο διάστημα έχουμε το Συνέδρια σε ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ. Χωρίς αυτά να συμβάλλουν ή να διαφοροποιούν σημαντικά τους συσχετισμούς, χωρίς αυταπάτες για αυτούς, επισημαίνουμε την ανάγκη πραγματοποίησης των πανσπουδαστικών συνεδρίων στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Ταυτόχρονα, εντείνουμε την προσπάθεια συντονισμού των συλλόγων ως δρόμου για την αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συζητήσουν, να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών και τη δράση τους. Η απόφαση του Γραφείου του ΚΣ μπορεί να βοηθήσει τον προβληματισμό, ώστε πιο ώριμοι, περισσότερο έτοιμοι να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαφής Πανσπουδαστική ενίσχυση(2003-04-11 00:00:00.0)
Νέες δυνατότητες και νέες ευθύνες(2001-04-01 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία στην κάλπη(2001-03-28 00:00:00.0)
«Μας ενώνει η ανάγκη για ουσιαστική μόρφωση»(2001-02-13 00:00:00.0)
Με νέο αέρα στο μονόδρομο της σύγκρουσης(1999-04-30 00:00:00.0)
Μήνυμα Πανσπουδαστικής Αντεπίθεσης(1998-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ